LDP: Srbija da prestane sa politikom ignorisanja zločina u Štrpcima

"Svedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću pretnju našoj zemlji i našem regionu"

27. feb 2019

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas na 26. godišnjicu od zločina u Štrpcima, kada je 20 putnika kidnapovano iz voza Beograd-Bar i ubijeno, da Srbija mora da prestane sa politikom ignorisanja i da mora biti mnogo aktivnija u sudskom procesuiranju počinilaca, u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava i priznanju statusa porodicama žrtava i njihovom zadovoljenju.

„Svedoci smo da ova mržnja i dalje živi i to predstavlja najveću pretnju našoj zemlji i našem regionu“, naveo je LDP i dodao da je do tih ubistava dovela politika mržnje koja je otrovala društvo i koja nastavlja i danas da ga truje.

LDP je naveo da prošlost obavezuje na to da se jasno i glasno reaguje svaki put kada se ratnohuškačka politika povampiri u srpskoj javnosti, što je sve češće slučaj.

Mlade ljude i nove generacije, kako je naveo LDP, treba otrgnuti od te mržnje i naučiti šta su posledice takve politike i ponuditi im alternativu.

„Dugujemo sebi da kaznimo odgovorne za ove zločine i da se zauvek odreknemo politike koje je za sobom ostavila stotine hiljada žrtava. Samo na taj način možemo izgraditi zdrave odnose u regionu i samo takav region može pronaći svoju sreću i budućnost u Evropi“, naveo je LDP.

Dodao je da se teške teme, poput ratnih zločina, ne smeju gurati pod tepih, već se mora intenzivirati proces suočavanja sa prošlošću, raščistiti sa posledicama zločinačke politike i nedvosmisleno se opredeliti za politiku mira.

„Ne smemo ostati nemi na izlive ekstremnog nacionalizma, šovinizma i fašizma koji su sve češća pojava u našem društvu“, naveo je LDP.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar na železničkoj stanici u Štrpcima izveli i ubili 20 putnika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga