LDP: Romskoj manjini potrebna institucionalna i sistemska podrška

"Romi se moraju osećati kao sastavni deo našeg društva"

08. apr 2018

Liberalno-demokratska partija (LDP) danas je na Svetski dan Roma ocenila da se položaj Roma u Srbiji mora shvatiti ozbiljno da bi se u budućnosti stvorila svest da je razvijanje podjednakih šansi svih manjina u Srbiji za život i rad neophodan preduslov za tolerantno, slobodno i moderno društvo.

„Liberalno-demokratska partija ističe prioritet za potrebom da 8. april, Svetski dan Roma, više ne bude dan kada ćemo se jednom godišnje setiti problema sa kojima se suočavaju Romi, već da to bude podsetnik da se na putu za drugačiju budućnost od one na koju smo primorani, Romi moraju osećati kao sastavni deo našeg društva“, navela je ta partija.

Navodeći da je pravo na normalan život Romima prečesto bilo privilegija, a ne stvarnost, LDP j istakao da je institucionalna i sistemska podrška romskoj manjini potrebnija nego ikad i ne sme biti samo mrtvo slovo na papiru.

U saopštenju LDP je istakao da je Srbija neretko u prošlosti imala manjak razumevanja za romsku populaciju i nije bila država koja je Romima dala apsolutno pravo na jednake šanse u mnogim sferama društva.

„Različite kulture, jezici i tradicije predstavljaju prednost i bogatstvo jedne zajednice. Sve građanke i građani Srbije moraju biti svesni društva jednakih mogućnosti u budućnosti koje će nesebično ceniti pravo na različitost, i u tom pravu graditi život pun razumevanja i međusobnog uvažavanja“, naveo je LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga