LDP: Radimo na okupljanju oko ideje autonomije Vojvodine

"Potreba većinske Vojvodine je građanska država, a ne nacionalna”

28. feb 2013

Predstavnici Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) za Vojvodinu izjavili su danas da su u toku razgovori o formulisanju Platforme za evropsku Vojvodinu, što je polazna osnova za postizanje najšireg konsenzusa oko položaja te pokrajine u Srbiji, a zatim i za zalaganje za promenu “štetnog” Ustava Srbije.

Predsednik LDP-a za Vojvodinu Dušan Mijić rekao je na konferenciji za novinare da njegova stranka računa stranke koje imaju “provojvođanski karakter”, a pre svega na Ligu socijaldemokrata Vojvodine, Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratsku stranku, kao i na nevladine organizacije, intelektualce, privrednike.

“Potrebna je homogenizacija onoga što građani žele, jer to jeste potreba većinske Vojvodine. Potreba većinske Vojvodine je građanska država, a ne nacionalna”, poručio je Mijić.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova LDP-a Milivoj Vrebalov rekao je da je Vojvodini potrebna moderna evropska autonomija.

“Želimo da pomognemo Srbiji da dobije datum pregovora jer će se na taj način Vojvodina vratiti kući”, rekao je Vrebalov.

Dodao je da LDP u Vojvodini uživa punu autonomiju u odnosu na centralu stranke. “Pokrajinski odbor LDP ima ubedljivo najveću autonomiju u odnosu na sve ‘beogradske’ stranke”, rekao je Vrebalov.

On je ocenio da nedavni protest ispred zgrade Vlade Vojvodine, kada je prosipano mleko, “zloslutno podseća na jogurt revoluciju iz 1988. godine”.

Predsednik Političkog veća Četvrte Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević u svojstvu gosta na konferenciji za novinare je rekao da je “sudbonosni trenutak” za političke snage u Vojvodini da se objedine.

“Sve provojvođanske snage, bez obzira gde im se nalaze centrale, treba da se objedine oko ideje Vojvodine. I uprkos najstrašnijim nasrtajima na biće Vojvodine, to objedinjavanje se događa”, kazao je Berisavljević.

On je ocenio da je aktuelni Ustav Srbije politički generator svih kriza koje imamo na ovom prostoru.

“Problem Vojvodine ne može se rešiti bez dogovora sa demokratskim snagama u Srbiji. Postoje otpori prema tome da imamo bilo kakav odnos sa strankama u Beogradu. Ali, to nije tačno, jer je vekovna težnja Srba u Vojvodini bila da Vojvodina bude sa Srbijom, ali ne da bude pod Srbijom”, kazao je Berisavljević.

On je ocenio da se Vojvodina danas, međutim, tretira “kao najveći ratni plen miloševićevske politike”.

“Interes Vojvodine je da bude trajno u državi Srbiji, ali da bude ravnopravna i da to bude garantovano ustavom”, poručio je Berisavljević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga