LDP: Radikalsko-primitivni i agresivni nastup Sergeja Trifunovića u Novom Sadu

"Evropska Vojvodina je zapanjena količinom uvreda i mržnje"

02. mar 2019

Liberalno-demokratska partija (LDP) osudila je danas govor predsednika Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića na protestu „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, zbog uvreda koje je uputio predsedniku te stranke Čedomiru Jovanoviću i predsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

LDP je ocenio da je Trifunović imao „radikalsko-primitivni i agresivni nastup“ koji je zapanjio  vojvođansku javnost.

„Nisu tu samo u pitanju Čanak i Jovanović, već i svi oni drugi koji imaju drugačiji stav i poimanje autonomije od uobičajenog centralističkog, nadmenog i hegemonog ‘posedovanja’ teritorije i građanki i građana Vojvodine“, saopštio je LDP.

Trifunović je sinoć za Čanka rekao da je „debelo krme“, „smrdljivo podlo đubre“, koje je „pored kuće u kojoj živi izgradilo još jednu kuću, da bi u nju mogao da smesti orgulje“.

Ocenio je i da je Čanak, zajedno sa Rasimom Ljajićem i Čedomirom Jovanovićem, „lažni opozicionar“, koji je još veći problem za Srbiju od Aleksandra Vučića.

„Zašto je Čedomir Jovanović ‘veće zlo od Vučića’ za Sergeja Trifunovića? Možda zato što je uhapsio i isporučio Miloševića Hagu? Ili, pak, zbog toga što se zalaže za dogovor i pomirenje sa kosovskim Albancima koji bi osigurao trajni mir? Možda zbog toga što smo, zajedno sa LSV, bili protiv Ustava 2006, koji je donesen krađom i kojim je uskraćena autonomija Vojvodine? Možda zbog toga što se zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji i NATO i saradnju i pomirenje u regionu?“, naveli su iz LDP-a.

Lideru PSG su poručili i da ako hoće da se bori protiv lažne opozicije i Vučićevih saradnika, da treba da krene od svog predsedništva, „u kome sede ljudi koji su 2012. godine svojim glasovima u Skupštini Srbije doveli SNS na vlast“.

„Vojvodina je uvek pružala ruke svima. Primila je hiljade izbeglica, ali ne da na sebe, svoj identitet i kulturu. I kada digne glas, ne treba odmah da se poplaše srpski nacionalisti da ćemo se otcepiti. Evropska Vojvodina je zalog prosperitetne Srbije“, saopštio je LDP.

Sergej Trifunović je sinoć rekao da je čuo priče o „planu za otcepljenje Vojvodine“, koji bi, kako tvrdi, trebalo da realizuje Nenad Čanak i pozvao okupljene građane da to nikako ne dozvole.

On je rekao da bi, po tom planu, “debeli” Nenad Čanak “na kamionu, sa okupacionom vojskom” trebalo da uđe u Novi Sad i proglasi „otcepljenje“ Vojvodine od Srbije.

Pristalice vojvođanske autonomije, koji su nosili i zastave te pokrajine, demonstrativno su napustili skup nakon što je Trifunović uputio veliki broj teških uvreda na račun Vojvodine i Nenada Čanka.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga