LDP: Procesuirati političke nalogodavce i sve izvršioce zločina u Sjeverinu

"Porodicama žrtava obezbediti osećaj pravde"

22. okt 2018

Liberalno-demokratska partija (LDP) pozvala je danas da se nakon 26 godina od otmice i ubistva 17 civila bošnjačke nacionalnosti u Sjeverinu koje su izvršili pripadnici snaga Vojske Republike Srpske (VRS) tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH) procesiraju politički nalogodavci i svi izvršioci.

Ocenjujući da je to jedan od najgnusnijih i najbrutalnijih zločina ratnih devedesetih godina prošlog veka na prostoru bivše Jugoslavije, LDP je apelovao na državu da žrtvama i porodicama otetih i ubijenih mora dati neophodnu pravičnu naknadu.

„Za nas je svaki 22. oktobar upozorenje da zauvek moramo onemogućiti povratak u takvu prošlost, ali i da svaki budući dan treba da bude dokaz spremnosti da vodimo politiku koja će popraviti odnose, a porodicama žrtava obezbediti osećaj pravde“, ocenili su liberali.

Izostali su, po oceni LDP-a, stvarni napori u potpunosti su da se tela nevino ubijenih građana pronađu uprkos deklarativnim izjavama sa najvišeg vrha vlasti,

„Pored ignorisanja prava porodica da znaju istinu o sudbini njihovih najbližih, država Srbija uporno odbija da im pruži obeštećenje“, naveo je LDP.

LDP je izrazio najdublje saosećanje sa porodicama žrtava, ukazujući da ništa što govore ne sme ostati samo prigodno sećanje i rutinsko žaljenje za nevinim žrtvama, već mora biti podstrek da se politički nalogodavci i svi izvršioci procesuiraju do kraja.

Ta partija je ukazala da nezainteresovanost i nemar države, koji su i danas u velikoj meri prisutni, ne mogu biti prepreka da se otvoreno kaže da svaka politika sukoba i zločina mora biti osuđena, a da oni koji pokušavaju da je ponovo revitalizuju moraju biti zaustavljeni po svaku cenu.

„Ukoliko želimo da u regionu zažive solidarnost, razumevanje, tolerancija, suživot i, konačno, trajni mir, moramo da prekinemo sa ekstremnim nacionalizmom i šovinizmom zbog kojih smo isuviše dugo smo stradali“, naveo je LDP.

LDP je istakao da je zločin u Sjeverinu jedan od mnogih u kojima su životi žrtava nasilno okončani zbog njihove nacionalne i verske pripadnosti.

„Ubistvo ovih ljudi, koji nisu imali drugu krivicu osim pripadnosti jednom narodu, jedan je od najjasnijih rezultata politike kakvu i danas pokušavaju našim društvima da ponude političari nesposobni da zamisle drugačiji svet od onog koji definišu neprijateljstva i sukobi“, ukazali su iz LDP.

Danas se navršava 26 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga VRS tokom sukoba u BiH.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga