LDP: Presuda Šešelju obavezuje na suštinsku promenu u političkom životu

"Poslednji u nizu šamara srpskom društvu sa pozivom da se probudi i suoči sa istinom o dešavanjima u Srbiji za vreme ratova devedesetih"

12. apr 2018

Liberalno-demokratska partija (LDP) ocenila je danas da je presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove Vojislavu Šešelju važna najviše zbog toga što je sada i sudski dokazano da su zločini protiv čovečnosti počinjeni na teritoriji Srbije.

Ta stranka navela je i da je presuda važna i zbog potvrđivanja Šešeljeve njegove lične odgovornosti, ali i zbog utvrđivanja zapaljivog govora kao zločina protiv čovečnosti.

Međunarodni sud u Hagu juče je pravosnažno osudio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992.

LDP je dodao da je presuda Šešelju prva presuda međunarodnog suda koja utvrđuje da su za vreme sukoba u Hrvatskoj i BiH zločini počinjeni i na teritoriji Srbije i predstavlja „poslednji u nizu šamara srpskom društvu sa pozivom da se probudi i suoči se sa istinom o dešavanjima u Srbiji za vreme ratova devedesetih“.

„Presuda Vojislavu Šešelju nas obavezuje na suštinsku promenu u političkom životu Srbije, više nemamo pravo ni izgovor da ignorišemo ključne nalaze presude koja potvrđuje direktnu vezu između zločinačke politike, čiji je Šešelj samo jedan od propagandista, i počinjenih ratnih zverstava“, ocenio je LDP.

Prema LDP-u, Tužilaštvo i sudovi nakon presude Šešelju moraju preuzeti svoj deo odgovornosti kada je u pitanju govor mržnje Vojislava Šešelja.

„Njegovi istupi u javnosti kroz kontinuirani zapaljiv rečnik prema drugim etničkim i religijskim grupama, braniteljima ljudskih prava i političkim protivnicima moraju biti mnogo temeljnije praćeni i ispitivani nakon ovakve odluke Mehanizma u Hagu“, naveo je LDP i dodao da Srbija ima priliku da pokaže da se promenila i da Šešeljeva politika nema ništa zajedničko sa modernom, evropskom Srbijom kojoj težimo.

„Tu priliku ćemo iskoristiti samo ako kao društvo jasno osudimo i distanciramo se od nacionalističke politike, a pravosudni organi nastave tamo gde je haška pravda stala i istraže, razjasne i procesuiraju sve zločine počinjene u ime zločinačke politike“, istakao je LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga