LDP: Pravno nasilje i demonstracija sile u opštini Irig

Pokušali da falsifikuju broj zaposlenih u javnom sektoru

16. feb 2016

Opštinski odbor Liberalno demokratske partije (LDP) u Irigu saopštio je danas da je 41. sednica Skupštine te opštine protekla u apsolutnom nespoštovanju propisa, demonstraciji gole sile i pravnog nasilja.

LDP je u saopštenju naveo da su predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) i njihovi koalicioni partneri, koji čine skupštinsku većinu i vlast u Irigu, pokušali su da falsifikuju broj zaposlenih u javnom sektoru, i na taj način spreče sprovođenje zakona.

„U Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave opštine Irig za 2015. godinu nisu stavili sva javna preduzeća, odnosno javne službe i ustanove čiji je osnivač ili većinski vlasnik opština Irig. Samim tim, prikazan je manji broj zaposlenih“, piše u saopštenju LDP u Irigu.

Kako se navodi, odbornik te stranke Danijel Mihajlović, na sednici zakazanoj po hitnom postupku, amandmanom je pokušao da ukaže na propuste i povredu zakona koje vlast čini u pokušaju da donese ovu odluku, izostavljanjem Veterinarske stanice u Irigu koja je 70 odsto u vlasništvu opštine, ali u tome je bio fizički sprečen.

„Posle incidenta i prvobitnog odbijanja predsednika Skupštine da predloženi amandman uputi Opštinskom veću, da se kao predlagač izjasni, predsedavajući ipak stavlja na glasanje predlog, ali bez prethodnog upoznavanja prisutnih odbornika sa tekstom amandmana, čime još jedanput grubo krši propise“, dodaje se u saopštenju.

LDP je istakla da vlast da demokratija nije puka volja većine, već i poštovanje zakona i propisa.

„Opravdano sumnjamo da je Predlog odluke o maksimlanom broju zaposlenih u opštini Irig urađen bez bilo kakve analize, odnosno pokušaja racionalizacije radnih mesta, već je samo popisano i konstatovano aktuelno stanje“, navela je ta stranka.

U saopštenju se ocenjuje da priča SNS o reformama državne uprave i sprovođenju Zakona o maksimalnom broju zaposlenih, ostaje samo „mrtvo slovo na papiru“ i da je propuštena šansa da se racionalizuju sve organizacione jedinice u sistemu lokalne samouprave i učine efikasnijim i boljim u pružanju usluga, kako građanima tako i privredi opštine Irig.

„Liberalno demokratska partija traži od Srpske napredne stranke da poštuje zakon koji je donela, da utvrdi tačan broj zaposlenih u javnom sektoru, da ne pribegava različitim ‘gimnastikama’ da taj broj prikrije ili fingira i da pomenuti zakon ne koristi kao ‘bič’ kojim kažnjava političke neistomišljenike“. piše u saopštenju LDP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga