LDP podneo parlamentu zahtev za ukidanje Zakona o rehabilitaciji

"Imamo pojave modernog fašizma u Beogradu i Srbiji"

05. feb 2018

Poslanička grupa Liberalno demokratske partije (LDP) podnela je danas Skupštini Srbije zahtev da po hitnom postupku ukine Zakon o rehabilitaciji koji po navodima LDP-a „predstavlja negaciju odgovornosti za zločine iz prošlosti i težnji da se sprečavanjem i sankcionisanjem ratnih zločina, zaštite ljudska prava i slobode“.

Kandidat za odbornika LDP-a u Skupštini Beograda Đorđo Žujović kazao je novinarima da Zakon o rehabilitaciji mora biti stavljen van snage zbog „pojave modernog fašizma u Beogradu i Srbiji“.

„Ovaj zakon nije proizveo samo negativne posledice u smislu rehabilitacije ratnih zločinaca već i mnogo šire društvene posledice što se ogleda u poslednjim dešavanjima poput jučerašnjeg skupa u centru Beogradu čiji su učesnici podizali ruku u vis kao što su to radili nacisti“, kazao je Žujović.

Po njegovim rečima, skup podrške rehabilitaciji predsednika kvinsliške vlade u Srbiji tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića poslao je „nedopustivu sliku iz Beograda“ koji je kako je rekao, podneo ogromne žrtve tokom nacističke okupacije.

„Juče je na tom skupu izvršeno nekoliko krivičnih dela a niko nije reagovao. Moramo da odgovorimo na pitanje da li je ovo grad kriminalaca i fašista. Ja mislim da nije i zato ćutljiva većina mora da progovori“, kazao je kandidat za odbornika LDP-a.

Skup podrške rehabilitaciji predsednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata održan je juče u centru Beograda na mestu na kome je Nedić okončao život.

Mediji su preneli da je skupu u organizaciji „Srpskog carostavnika“ i „Srbske akcije – podvig i borba“ prisustvovalo oko 150 građana, mahom tinejdžera dok je istovremeno grupa antifašista, među kojima su bili i funkcioneri Demokratske stranke i LDP-a, održala kontramiting na istom mestu.

Skupove koji su održani jedan preko puta drugog, obezbeđivao je velik broj policajaca a incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga