LDP: Ostajemo branik ideje Srbije u EU i NATO, mora se rešiti kosovski problem

"U potpunosti podržavamo pravo građana da izraze svoje nezadovoljstvo na ulicama širom Srbije, ali ne podržavamo one političare koji se kriju iza građana na ulicama"

01. mar 2019

Liberalno-demokratska partija (LDP) saopštila je danas da ostaje branik ideje Srbije u Evropskoj uniji i NATO, jer je to jedini garant mira i prosperiteta na području Zapadnog Balkana, kao i da podržava pregovore Beograda i Prištine koji moraju biti nastavljeni i završeni sporazumom koji će omogućiti trajni mir.

Na sednici Predsedništva stranke, kojoj su prisustvovali i predstavnici gradskih i opštinskih odbora, zaključeno je između ostalog da LDP mora nastaviti svoje političko delovanje usmereno ka nastavku i intenziviranju evropskih integracija Srbije.

„Članstvo Srbije u Evropskoj uniji i NATO mora biti prioritet spoljne politike, a uslovi evroatlantskih integracija moraju biti ispunjeni“, naveo je LDP i dodao da prioritetno mora biti i rešavanje problema Kosova i konačna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Liberali su naveli da podržavaju pregovore Beograda i Prištine i da je rešavanje kosovskog problema osnovni preduslov daljeg razvoja srpskog i albanskog društva.

LDP je saopštio i da u potpunosti podržava pravo građana da izraze svoje nezadovoljstvo na ulicama širom Srbije, ali da ne podržavaju one političare koji se kriju iza građana na ulicama „pokušavajući da poture propale ruske projekte iz Makedonije i Crne Gore, kako bi sprečili Srbiju u procesu evroatlantskih integracija“.

„Zahtevi poput uspostavljanja demokratskog poretka – funkcionisanje zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u interesu građana, kao i funkcionalnost pravne države – jesu ciljevi ka kojima politički i društveni akteri moraju imati jedinstven konsenzus“, navedeno je u saopštenju.

LDP je naveo da funkcionisanje Vlade Srbije i predsednika Republike mora nužno biti u okviru Ustava i zakona, jer samo tako pravni, politički i društveni odnosi u državi mogu biti uređeni i usklađeni.

„Sloboda medija, zaštita novinara i objektivno i pravovremeno informisanje moraju biti odgovori na povećano nasilje u javnom prostoru. Uspostavljanje normalne atmosfere u društvu mora biti konačan cilj. Podela na ‘naše’ i ‘njihove’ ne sme biti linija po kojoj će se deliti građanke i građani ove zemlje. U potpunosti podržavamo inicijativu dela nevladinog sektora o uspostavljanju dijaloga vlasti i opozicije. Vlast mora da preuzme odgovornost za društvo i, shodno tome, organizuje okrugli sto sa predstavnicima opozicije. Razlike se moraju prevazilaziti dijalogom, a ne nasiljem, etiketiranjem i uvredama“, naveo je LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga