LDP: Napadi na novinare i aktiviste pokazatelj da ne napredujemo kao društvo

"Iste fabrike mržnje koje su proizvele ratove na prostoru bivše Jugoslavije rade punom parom"

02. feb 2018

Liberalno-demokratska partija (LDP) osudila je danas napad na novinara Televizije N1 Nikolu Radišića i pretnje osnivačici Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić i ocenila da ti događaji pokazuju da društvo nije izvuklo lekcije iz prošlosti.

„Od 12. marta i atenatata na Zorana Đinđića pa do ubistva Olivera Ivanovića na poruke mržnje i nasilja nije odgovarano adekvatnim merama“, navela je LDP u saopštenju.

Nepoznate osobe danas su na ulici vređali i upućivali pretnje novinaru N1 Nikoli Radišiću, dok je organizacija „Zavetnici“, čiji će predstavnici učestvovati na predstojećim izborima u Beogradu, protestovala protiv Nataše Kandić, povodom informacija da je ona predložena za Nobelovu nagradu zbog svog aktivizma na polju suočavanja sa prošlošću i ratnim zločinima.

LDP je zatražio od nadležnih da što pre pronađu napadače na Radišića i da protiv njih pokrenu odgovarajuće postupke, jer su napadi na novinare neprihvatljivi i država mora da učini sve da obezbedi da oni svoj posao obavljaju bez ometanja.

„Takođe, pozivamo vlasti da obustave retoriku kojom se targetiraju pojedini mediji i njihovi novinari, a koja doprinosi negativnoj atmosferi u društvu. Ovakvi incidenti su apsolutno neprihvatljivi i država mora brzom reakcijom da pošalje poruku da se nikakvo nasilje neće tolerisati“, dodaje LDP.

Povodom protesta „Zavetnika“ protiv Nataše Kandić, LDP je naveo da Beograd ne sme biti prostor u kome će se razne „klerofašističke, desničarske i navijačke organizacije“ i grupe osećati slobodnim da rade šta hoće, a ostali građani živeti u strahu od njih.

„U svakoj predizbornoj kampanji raste ekstremizam u društvu. Iste fabrike mržnje koje su proizvele ratove na prostoru bivše Jugoslavije rade punom parom. Tabloidi, tribine naših stadiona, skupovi ekstremnih desničara seju mržnju, a institucije im pružaju prećutnu podršku. Današnji događaji su cena koju kao društvo plaćamo zbog decenija ćutanja o zločinima počinjenim u naše ime, ksenofobije i šovinizma na koje nismo imali hrabrosti da reagujemo. Svako ćutanje građanske, demokratske Srbije pred tim pojavama, proizvelo je sledeći još veći talas verbalnog ili fizičkog nasilja“, smatra LDP.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga