LDP: Jačanje i napredak Kosova treba da bude interes Srbije

"Srbija ne može tražiti svoju sreću u unapred izgubljenom zaustavljanju Kosova na putu ka članstvu u međunarodnim organizacijama"

02. avg 2017

Ubrzavanje procesa prijema Srbije u članstvo EU, prijem u NATO i institucionalne garancije posebnog statusa srpske zajednice otvaraju prostor da Srbija odustane od političke blokade integracije Kosova u organizacije koje omogućuju bolji život svih njegovih gradjana, navedeno je u Platformi Predsedništva Liberalno demokratske partije (LDP).

„Srbija ne može tražiti svoju sreću u unapred izgubljenom zaustavljanju Kosova na putu ka članstvu u UN, UNESKO i druge medjunarodne i regionalne organizacije, već za svoj interes treba da proglasi jačanje i napredak Kosova, koji podrazumeva njegovo paralelno uključivanje u moderne evropske i svetske tokove zajedno sa Srbijom“, navedeno je izmedju ostalog u Platformi koja će biti osnova za razgovor u unutrašjem dijalogu o Kosovu koji je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić a u kome će ta stranka učestvovati.

Dodaje se da je interes Srbije da pomogne, podrži i pozdravi i svaki drugi oblik međunarodne, regionalne ili multilateralne inicijative za pomoć izgradnji stabilnog mira i održivog razvoja Kosova, vodeći računa o garantovanom učešću srpske zajednice u korišćenju benefita iz takvih projekata.

„Pitanje konačnog statusa Kosova ne može se rešiti običnim kompromisom i zbog toga je od suštinske važnosti da se svi problemi nastali iz vremena iza nas rešavaju postepenim korigovanjem međusobnih odnosa i stvaranjem novih okolnosti kroz garantovanje Srbiji ulaska u članstvo Evropske unije, prijemom Srbije u NATO, prisustvom bezbednosnih snaga NATO na Kosovu, kao i ostvarivog plana približavanja Kosova Evropskoj uniji“, piše u Platformi u koju je agencija imala uvid.

Kako se navodi, sva otvorena pitanja izmedju Beograda i Prištine moraju biti regulisana kroz odnose medjusobnog uvažavanja interesa obe strane, ali i sposobnošću Srbije i Kosova da tačke sporenja Srba i Albanaca rešavaju efikasno, predano i na civilizovan način.

„Među prioritetima Srbije u politici prema Kosovu moraju biti pružanje pomoći i obezbeđivanje medjunarodnih garancija za ubrzanu demokratizaciju, podizanje nivoa zaštite ljudskih prava, ekonomski razvoj i posebno zaštićen položaj srpske zajednice na Kosovu„, predlaže se u Platformi LDP-a.

Ocenjeno je i da „ubrzavanje procesa prijema Srbije u članstvo EU, prijem u NATO i institucionalne garancije posebnog statusa srpske zajednice otvaraju prostor da Srbija odustane od političke blokade integracije Kosova u organizacije koje omogućuju bolji život svih njegovih gradjana“.

„Najavljeni dijalog je prilika i za novu politiku Srbije koja podrazumeva, pored već navedenog što bržeg ulaska u Evropsku uniju i NATO, i izgradnju institucija, tržišne ekonomije, promenu regionalne politike, nastavak procesa unutrašnjih reformi i modernizacije društva i stvaranje socijalno odgovorne države. Za sve navedene poslove moramo pronaći razumevanje za Srbiju u svetu i naše interese ostvarivati u dogovoru sa EU i SAD„, navedeno je u Platformi LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga