Lazović (NDMBGD): Opozicija da se što pre okupi oko pitanja kontrole izbora

“Puko sabiranje procenata i glasova nije način da se dođe do promene koju zagovaramo”

13. avg 2018

Radomir Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd izjavio je da ta inicijativa poziva sve političke aktere da što pre otpočnu dogovore oko kontrole izbora, biračkog spiska, adekvatnog predstavljanja u medijima, kako političkih opcija, tako i gorućih društvenih tema, gde bi RTS trebalo da igra vodeću ulogu.

“Zatim, razgovore o organizovanom nasilju koje su ljudi lako povezivi sa vladajućom partijom izvodili na biračkim mestima, pretnje ekstremista i blaćenje u režimskim tabloidima aktivista, novinara i građana koji se usude da kritički govore o vlasti. Kako bi mogli da učestvujemo uopšte na izborima, moramo zajedno imati odgovore na ove teme i mislim da bi taj proces trebalo što pre da počne jer kada se u ovakvim uslovima raspišu neki novi izbori biće kasno”, rekao je Lazović za Danas.https://www.danas.rs/politika/otvoriti-pitanje-odgovornosti-za-ono-sto-se-na-kosovu-desavalo/

Povodom pisanja medija da je moguće pridruživanje bloku oko Pokreta slobodnih građana (PSG), on je rekao da “puko sabiranje procenata i glasova nije način da se dođe do promene koju zagovaramo”.

“Teme koje Ne davimo Beograd pokreće i vrednosti koje zastupamo treba da budu opcija za koju građani mogu da se opredele. Sa PSG nemamo kontakte po pitanju udruživanja, ali otvoreni smo za zajednički rad na konkretnim problemima”, kazao je Lazović.

Na pitanje ako ih PSG ili neko iz Saveza za Srbiju pozove na razgovore, hoće li im se odazvati i na čemu će u tim razgovorima insistirati, Lazović je ponovio da je fokus Inicijative na slične pokrete sa kojima razvijaju Građanski front.

Dodao je da ih to ne sprečava da zajedno sa svim drugim akterima rade na uspostavljanju fer preduslova za izbore.

Lazović je ocenio da već danima gledamo “farsu i glumatanje” oko Kosova i dodao da je cilj toga da se javnost senzibiliše da lakše podnese činjenicu da je pitanje Kosova odavno odlučeno.

“Mislim da podela nije ozbiljan koncept i da ona služi da se u javnosti podignu tenzije, da se izazove strah, da se stekne utisak da se tu vode neki teški pregovori iz kojih će nam spasilac doneti mir. A o onim pregovorima koji se dešavaju iza zatvorenih vrata mi ne znamo skoro ništa. Oni se kriju i zamagljuju ovim visokorizičnim idejama”, rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, ovo je prilika i da se otvori pitanje odgovornosti za ono što se na Kosovu dešavalo i da se ponudi vizija za budućnost od koje bi koristi imali svi građani.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga