Latinka Perović: Tendencije ka jednopartijskom sistemu u Srbiji

Društvo u Srbiji je mnogo pluralnije nego što na prvi pogleda izgleda, ali još uvek nema političkih subjekata koji bi to povezivali i organizovali.

29. jul 2016

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da su tendencije u društvu u Srbiji takve da živimo u jednopartijskom sistemu, u kojem nema opozicije, a vlast je bahata.

“Naše vlasti su bahate, raspolažu preteranom količinom moći, ne razvijaju institucije i ne poštuju pravila i procedure”, kazala je Latinka Perović u intervjuu za nedeljnik Hrvatska riječ.

Prema njenim rečima, uslovi u društvu su ti koji radjaju potrebu za opozicijom.

“Ako nemate alternativu u društvu, ako se nakon sloma državnog socijalizma i nakon dvadesetpetogodišnjeg raspada Jugoslavije vraćate na ono što je tome prethodilo, pa čak i na granice represivnog aparata, onda ne možete imati ni opoziciju. Onda dolazite u situaciju da se desnica i levica bitno ne razlikuju…”, kazala je Latinka Perović.

Ocenila je da stranke koje imaju mali broj pioslanika u Skupštini Srbije u parlament žele da uđu kako bi učestvovale u podeli moći, a ne u njenoj kontroli.

“Ali, činjenica je da su birači skloni tim populističkim strankama, da imaju vrlo jednostavne zahteve i velika očekivanja od države i da traže nekog ‘staratelja’. Sve to govori da građanin još nije spreman da preuzme odgovornost za svoj život i sudbinu”, ocenila je Latinka Perović.

Ona je kritikovala medije u Srbiji, ali je dodala da situaciju u društvu ne stvaraju mediji, već su i sami mediji izraz stanja koje još uvek ne omogućuje jasnu alternativu.

Dodala je da ima poverenja u institucije poput Poverenika za informacije od javmog značaja i Zaštitnika građana, kao i u mnogo nevladinih organizacija.

Ona je ocenila da u Srbiji ima mnogo oaza koje teže ka nečem novom i da je društvo u Srbiji mnogo pluralnije nego što na prvi pogleda izgleda, ali još uvek nema političkih subjekata koji bi to povezivali i organizovali.

Latinka Perović je kazala da su odnosi između Srbije i Hrvatske zategnuti, između ostalog i zbog toga što Srbija teško prihvata Hrvatsku kao državu.

Prema njenim rečima, opasno je da se hrvatsko društvo identifikuje sa ustaštvom, jer je ono mnogo složenije od toga.

“Mislim da ta napetost u odnosima između Srba i Hrvata nema nikakvu perspektivu, ne samo zbog srpskog življa u Hrvatskoj i hrvatskog u Srbiji, nego zbog dviju zemalja koje su jako upućene jedna na drugu i koje vrlo mnogo zavise i u ekonomskom i u političkom pogledu. Mislim da je tu došlo do ozbiljne regresije i osećam u javnosti jezik mržnje, koji nas vraća na stvari za koje smo mislili da pripadaju prošlosti”, ocenila je Latinka Perović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga