Latinka Perović: Pitanje Vojvodine ostaje na dnevnom redu

Pitanje Vojvodine se javlja u svakoj istorijskoj prekretnici

14. okt 2015

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da razvoj vojvođanskog pitanja zavisi od toga kako će teći razvoj Srbije. Ona je za RTV rekla da to pitanje zavisi, pre svega, od orijentacije Srbije.

„Koliko će ona prihvatiti ne samo retoričku opredeljenost za Evropu, nego i suštinsku opredeljenost za Evropsku uniju“, istakla je istoričarka.

Ona je navela i da će to mnogo uticati na debate koje će biti obavljene pred donošenje Ustava i tokom rada na njemu, uz opasku da je, kada je reč o novom Ustavu i položaju Vojvodine u njemu, politička elita prilično podeljena.

„Ali mislim i da je veliki broj građana Vojvodine, bez obzira na etničku pripadnost, zainteresovan za to da ljudi ovde raspolažu onim što proizvode, da imaju ljudska, manjinska prava i da ne budu samo region kojim se upravlja iz centra“, kazala je Latinka Perović.

Ona je podsetila da je vojvođanska elita uvek bila zainteresovana za pitanje Vojvodine, te da se to pitanje stalno obnavlja.

„Politička elita je, naravno, i podeljena. Jedni su sledili taj specifični razvoj Vojvodine i njenu pripadnost jednom srednje evropskom kulturnom i civilizacijskom krugu. Drugi su sledili velikosrpski projekt i Vojvodinu smatrali integralnim delom Srbije, što ona, naravno, u etničkom smislu i jeste, iako je vrlo heterogena“, rekla je istoričarka.

Prema njenim rečima, pokazalo se da je pitanje Vojvodine trajno pitanje, koje se javlja u svakoj istorijskoj prekretnici.

„I u 1918, pa onda 1945, pa 1974, pa 1988. kada je na jedan brutalan način poništeno pravo Vojvodine na sopstveni razvoj. I to pitanje se obnavlja i danas u vezi sa decentralizacijom i politikom regionalizma u savremenoj Evropi i mislim da će to pitanje ostati na dnevnom redu i u eliti“, ocenila je Perović.

Vojvodina, kako je istakla, ima respektabilnu elitu, od koje u velikoj meri zavisi perspektiva vojvođanskog pitanja, ali ona nije toliko angažovana u društvenom i političkom životu.

Ona je dodala i da kroz istoriju, kao i danas, jedan rigidni velikodržavni projekat neželjenim smatra svakog ko insistira na autonomnim pravima, na složenosti Vojvodine, specifičnosti njene istorije, na njenim privrednim, kulturnim i etničkim potencijalima.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga