Latinka Perović: Ovom narodu preti nestanak

Srbija je prokockala evropsku šansu

27. okt 2012

Duh palanke doživeo je svoj pravi trijumf u Srbiji, država je u velikoj meri varvarizovana i postala zapuštena, a za regeneraciju bi bio potreban ogroman napor koji sami ne možemo učiniti – ocenila je istoričarka Latinka Perović. – Ne smemo da budemo naivni. U istoriji važi za normalnu pojavu da pojedini narodi nestaju. Ne mogu da pronađu svoje mesto u datom svetu, beže u zatvorenost i nestaju. A šta može da učini neko u zaostalom društvu okruženom modernim društvima? Mislim da su šanse minimalne, ali mora da postoji napor, pre svega intelektualni napor koji želi da da odgovor na pitanje koje zvuči jednostavno – gde smo to mi. I samo posle toga možemo da postavimo pitanje kako smo stigli dovde i kako možemo da se izbavimo odavde – rekla je Perović u intervjuu za „Mađar so“.

– Najtužnije je da mlada generacija danas već ne vidi svoju budućnost u ovoj zemlji i da stremi da završetkom školovanja što pre ode odavde. Praktično ispoljavanje tog palanačkog duha u devedesetim godinama dobilo je punu primenu, i do danas smo ga očuvali. Treba priznati, naravno, da je i druga Jugoslavija pre samo pripitomljavala taj duh i nije ga potpuno proterala. Ipak je pomenuta era imala emancipatorku ulogu, bilo je razvoja, stigli smo do modernih tehnologija, do procvata industrije. Nakon toga smo jednim skokom unazad sve to poništili i ni na pitanja nasleđena od komunizma nismo uspeli da damo odgovore, na pitanja koja su se ticala slobode pojedinca ili izražavanja, tolerancije. U suštini smo tako stigli u jednu bezizglednu situaciju. Evropska unija je naime mantra i ne odslikava stvarnu nameru. A drugu mogućnost nemamo. Evropa ima svojih problema, ali nikada ranije ovolikušansu još nije dala Balkanu. Tu šansu, ako ceo Balkan i nije, ali je Srbija svakako prokockala – ocenila je Latinka Perović.

Upitana za mišljenje u kojoj su meri na opisano stanje uticale nedavne političke promene u Srbiji, sagovornica „Mađar so“-a rekla je da „ne vidi ovde političke promene“. – Samo su izmenjene ličnosti na vlasti. Svoj politički legitimitet, slično svojim prethodnicima, grade na dokazivanju da je prethodna vlast bila potpuno katastrofalna. Svi analizu počinju kod mandata prethodne vlade, o ratovima niko ne govori, a koji su uveliko umanjili i materijalne i ljudske resurse države. Danas nije vidljiv subjekt promena, možda neko zamišlja da se promene mogu postići sa određenim ličnostima, ali to ipak nije moguće u sadašnjem sistemu, za to su prevashodno potrebne institucije – konstatovala je Latinka Perović.

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga