Laslo Vegel: U Srbiji je na sceni divlji kapitalizam

“Kako možemo čitavog života da putujemo po istom malom predelu i da mislimo da ne postoji ništa osim njega?”

22. maja 2014

Književnik Laslo Vegel izjavio je danas da je u Srbiji na sceni divlji kapitalizam oligarhijskog tipa, koji građane pretvara u robove.

„Mi imamo kapitalizam oligarhijskog tipa pa se u tranziciji dešavaju užasan pakao i nepravda, i s tim se može manipulisati i steći popularnost. Kao u slučaju Srbije i hapšenja ovdašnjeg veoma bogatog čoveka“, rekao je Vegel na skupu “Evropa: stalne i nestalne granice”.

Prema njegovim rečima, na istoku Evrope nacionalizam je glavni trend, a nacionalizam će jačati i na Zapadu. „Zapad je imao veće poverenje u istočnoevropske nacionaliste, jer je mislio da su oni iskreni antikomunisti, zbog sopstvene (zapadne) opsesije komunizmom. Zbog toga je levica u istočnoj Evropi zbrisana i neverovatno je nepopularna. Desnica i desni centar pobeđuju i to će biti trend i ubuduće. Što je još gore, raste popularnost krajnje desnice, koja je protiv EU“, kazao je Vegel.

On je ocenio da je danas u istočnoj Evropi na delu liberalni populizam, u čijoj promociji su ulogu odigrali i intelektualci, a levica je potpuno nestala sa scene. „Svako je pronašao svoju političku partiju i nestala je distanca između intelektualaca i političkih elita, čime se troši i raspada intelektualni potencijal. Većina intelektualaca je prihvatila zvanični državni nacionalizam“, rekao je Laslo Vegel. Ocenio je da se Evropa danas vratila Versajskom miru, koji je potpisan posle Prvog svetskog rata, zbog čega se danas Stari kontinent zasniva na versajskoj Evropi, sa izvesnim modifikacijama, jer nema više Jugoslavije, Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza.

Vegel je rekao da je njegova generacija šezdesetih godna prošlog veka želela da ruši granice, a u fokusu su im bili slobodan subjekt, sloboda načina života, individua, dok se danas sve više govori o slobodi nacionalne države, o slobodi zajednice, etničkih grupa, a ne o individualnim ljudskim pravima.

Prema njegovim rečima, i na Zapadu je došlo do krize kapitalizma, jer je padom socijalizma, kapitalizam ostao bez konkurencije. „Kapitalizam je trijumfovao, ali je vrlo brzo pokazao svoje strukturalne slabosti. U kapitalizmu bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji. I dok na Zapadu postoje izvesni instrumenti koji to ublažuju, kod nas toga nema i mi imamo divlji kapitalizam. Društva poput našeg postaju robovi Zapada, za jeftinu radnu snagu i za školovanje visokoobrazovanih kadrova, koji potom odlaze na Zapad“, naveo je Vegel. Ocenio je da je kapitalizam danas u svetu dobio obrise feudalizma, a kod nas je i to još izraženije.

Slovenački pisac i reditelj Marko Sosič poreklom iz Trsta ocenio je da je nekadašnja Jugoslavija bila slika Evropske unije u malom, čija sudbina ukazuje na mogući scenario raspada EU. „Novi lideri u Evropi su pre svega populisti, a živimo u stanju kulturne nepismenosti i opasnog duhovnog siromaštva zaodenutog u lažno hrišćanstvo, iza kojeg se krije najgrublja borba za vlast. Potrebna nam je kulturna građanska pobuna protiv svega što nas pretvara u kulturne robove zapadnih sila“, ocenio je Sosič.

On je ocenio da i Italija treba da dobije svoga Vilija Branta, koji će se kleknuti na slovenskim teritorijama i izviniti se za zlodela fašizma.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom sadu Pavle Sekeruš rekao je da je u jugoistočnoj Evropi i književnost učestvovala u stvaranju nacionalnih mitova. „Jugoistočna Evropa je popstala neverovatna sociološka laboratorija. Nacija je ovde postala proizvod mašte, koja služi za čuvanje nacionalnog identiteta. S druge starne stoji EU, koja je dovela u pitanje opstanak države nacija“, kazao je Sekeruš.

Književnik Slobodan Tišma rekao je da palanački duh nema kulturnu svest niti ima svest o sopstvenoj situaciji u kojoj živi i koja ga određuje kao subjekta. “Kako možemo čitavog života da putujemo po istom malom predelu i da mislimo da ne postoji ništa osim njega?”, upitao je Tišma.

Skup u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine organizovali su Zavod za kulturu Vojvodine, Srpski PEN centar i Filozofski fakultet u Novom Sadu.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga