Laslo Vegel dobitnik važnih priznanja u Mađarskoj

"Izabran za člana Mađarske akademije književnosti i umetnosti u Budimpešti"

06. dec 2019

Mediji u Mađarskoj su objavili da je novosadski književnik i autor izdavačke kuće Akademska knjiga Laslo Vegel dobitnik dve važne književne nagrade, „Varošmajor“ i „Zlatna medalja“, i da je izabran za člana Mađarske akademije književnosti i umetnosti u Budimpešti 26. novembra 2019, saopšila je danas izdavačka kuća „Akademska knjiga“.

U saopštenju se napominje da su članovi ove akademije bili i poznati mađarski pisci Imre Kertes, Đerđ Konrad i Peter Esterhazi.

„Laslu Vegelu je 24. novembra 2019. književno društvo ’Varošmajor’ iz istoimene privatne fondacije dodelilo je nagradu za životno delo. Fondacija je osnovana prošle godine s ciljem da se organizuju stvaralačke radionice i stručni forumi za savremene mađarske pisce, pesnike, književne prevodioce i kritičare koji mesto svoje domovine vide u Evropi i koji istrajavaju na negovanju temeljnih vrednosti evropske i nacionalne kulture. Prethodni dobitnik ovog priznanja je Đerđ Špiro“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nagrada „Zlatna medalja“ za pisca godine Laslu Vegelu uručena 4. decembra za najnoviji roman Nesahranjena prošlost koji će početkom 2020. godine objaviti „Akademska knjiga“, uz napomenu da o ovoj nagradi odlučuju čitaoci koji elektronskom ili klasičnom poštom glasaju za najboljeg živog pisca čija je knjiga objavljena u prethodnoj godini, te da je Vegel dobio više do 10.000 glasova.

„Akademska knjiga“ je do sada objavila njegove romane Neoplanta ili Obećana zemlja (2014), Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile (2017); dnevnički roman Ispaštanje ili Priče iz donjih predela (2016); dnevničke beleške Novosadski dnevnik 1991–2016 (2018). Sve knjige s mađarskog jezika preveo je Arpad Vicko.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga