- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LASLO VEGEL: Balkan je ponovo nemiran

Beskrajna pozorišna predstava

Srpska politička scena sve više nalikuje na nekakvu pozorišnu predstavu. Bolje i to, nego da liči na bojište, pokušavam da utešim sebe. Režija je inventivna, ali glumci su preterano grubi. Nadasve čudno se ponaša, međutim, publika. Ne oglašava se aplauzom posle velikih patetičnih scena. Spretno izrežirani poeni ostavljaju gledaoce hladnim. A onda počinju da aplaudiraju u najnezgodnijem trenutku, pre nego što glumac duboko udahne da bi se pripremio na banalnu repliku. Sedeći u loži, kao na kakvom prestolu, okružen oduševljenim obožavaocima, reditelj zbunjeno posmatra šta se događa. Najveće iznenađenje ga čeka, međutim, na kraju predstave. Uzalud se spušta i diže zavesa, uzalud se vraćaju i uzalud se klanjaju glumci i glumice, gledaoci ne aplaudiraju. Reditelj uvređeno, s visine odmerava publiku. Niko ne aplaudira, ali nema ni zvižduka. U apsurdnoj situaciji ne može se znati da li se gledaocima koji u mukloj tišini sede na svojim mestima, predstava dopala, ili nije. Naposletku asistent reditelja relaksira napetost. Publici se komad toliko dopao, da ga želi pogledati još jednom. Diže se zavesa, scena je raskošno obasjana, predstava počinje ispočetka. A onda se ista predstava igra ponovo, iznova. I niko ne može ni da nasluti, dokle će to tako da potraje…

Masovne demonstracije

U Srbiji nastaje jedna bizarna situacija. Nismo još ni počeli da brojimo onih sto dana nakon stupanja nove vlade na dužnost, a na beogradskim ulicama okupljaju se demonstranti, jer je razaranje dela beogradskog kvarta zvanog Savamala koju su obavili, tokom noći, majstori zaštićeni fantomkama – izazvalo sveopšte zgražanje građana. Građani se žale da su ih „fantomi“ terorizirali. Listovi bliski vladi pišu o nekoliko hiljada demonstranata, nezavsne i opozicione novine o dvadesetak hiljada. Premijer Vučić je obećao da će počinioci biti pozvani na odgovornost, ali niko ne zna pozdano ko je odgovoran. Prema saopštenju Srpske napredne stranke, demonstracije su samo jedan veliki cirkus. To nisu demonstracije u odbranu grada, nego protiv vlade, stoji u pisanom saopštenju za javnost. A u Novom Sadu građani demonstriraju za slobodu medija. Pada u oči da je među demonstrantima mnogo mladih. Na scenu stupaju nove generacije, što je i u redu, reč je o njihovoj budućnosti. Osnivaju se grupe koje zagovaraju građanski otpor. Ekonomisti pominju kriznu jesen. Ponovo ulazi u upotrebu radikalni rečnik devedesetih godina, u mađarskoj manjinskoj zajednici se vodi računa ko i gde odlazi na letovanje. Putujete li u Švajcarsku? Sličan nemir osetio sam u čitavom regionu. Ako Velika Britanija istupi iz Evropske unije, slomiće se evropska privreda. I u Holandiji su sve glasniji oni koji se zalažu za izlazak zemlje iz Evropske unije. Šta ako i Nemačka istupi? Nije reč samo o Srbiji, čitav Balkan može da bude žrtva sloma Unije. A Balkan je ponovo nemiran. Uzimam sa police knjigu poznatog balkanologa Miše Glenija Balkan, 1914-1999. Ta knjiga na kraju krajeva govori o tome, da ova priča još nije završena. Tranzicione promene nisu rešile probleme, samo su dirnule u stare rane. Bojim se „novog balkanskog haosa“, koji može lako da usledi nakon slabljenja ili urušavanja Evropske unije. Švajcarskoj Evropska unija nije potrebna, ali nama i te kako jeste. Nažalost.

Orvelove bajke

Orvel nije ni pomišljao da zahvaljujući mobilnim telefonima i drugim savršenim tehničkim sredstvima postajemo vlastiti doušnici. Nemamo više nikakve tajne. U današnjem svetu Orvelov roman – 1984  liči na bajku. Nema potrebe više ni za doušnicima. Na dostojan način ih zamenjuju lažni novinari koji pod lažnim imenom šire lažne vesti u specijalnim provladinim tabloidima. Turbofolk rečnik je u ekspanziji.

jun 2016.
Preveo Arpad Vicko

Podelite ovu stranicu!