LASLO VARGA: Neustavno stanje traje duže od pola godine

U Srbiji je duže od pola godine neustavno stanje što znači da ne postoji pravna država. Demokratska stranka pokuš…

28. juna 2009

varga.jpgU Srbiji je duže od pola godine neustavno stanje što znači da ne postoji pravna država. Demokratska stranka pokušava da udovolji svima, da bude simpatična svima i da zbog dela birača nepopularne odluke donosi tek kad drugog rešenja nema – kaže Laslo Varga, narodni poslanik Stranke vojvođanskih Mađara i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.
– To kažem jer se i priča o nedonošenju statuta Vojvodine uklapa u ovu ocenu. Kada je u predizbornoj kampanji statut donosio glasove i kada to nije ništa koštalo, tada je autonomija Vojvodine bila važna i obećanja DS o povećanju autonomije su bila značajna. Međutim, sada kada se ta obećanja moraju konkretizovati, ne mislim samo na predlog statuta, zakon o nadležnostima, već na zakon o imovini pokrajine, zakon o izvornim prihodima Vojvodine, zakon o nacionalnim savetima… došli smo ponovo u situaciju da DS, kao najbrojnija u vladajućoj koaliciji, jedino vodi računa o svom rejtingu i procenjuje da bi se usvajanje statuta kod dela birača shvatilo kao nepopularna odluka.

Na čemu zasnivate takvu ocenu?
– Predsednik DS procenjuje da mu je isplativiji gubitak dela glasova u Vojvodini nego u ostatku Srbije. Zatim, ako bi pokrajinski statut prošao, povećali bi se slični zahtevi za autonomijom u ostalim delovima Srbije, Nišu, Kragujevcu, Sandžaku… To je mnogo važniji razlog što se vojvođanski statut ne usvaja. Zatim, neki prvaci DS smatraju da je problem s predlogom statuta u jezičkim nepreciznostima. Ukoliko je to razlog za odugovlačenje, iako nije, ne bi bilo nikakvih smetnji da pokrajinska skupština te terminološke nepreciznosti usaglasi sa zakonom o nadležnostima.

Jesu li to jezičke ili pravne nepreciznosti?
– U centrali DS postoji razmišljanje da neke statutarne odredbe nisu ustavne. O tome su pojedini političari već progovorili, uključujući i predsednika, onako dvosmisleno. Pretpostavimo da je to tačno, iako verujem da nije, pošto su statut pisali upravo političari iz DS, a uz to doktori nauka i univerzitetski nastavnici: Bojan Pajtić, Svetozar Čiplić i Dragoslav Petrović, kao i predstavnik SVM Tamaš Korhec. Ali izlaz iz ove situacije je jednostavan. Republički parlament bi trebalo da potvrdi statut i da ga odmah dostavi Ustavnom sudu na procenu ustavnosti. Međutim, pošto DS ima suštinske, a ne terminološke zamerke na predloženi statut, a to je širina autonomije, postoji i treća mogućnost za izlazak iz ovog svojevrsnog ćorsokaka. Treba ga staviti na dnevni red skupštine, pa da većina koja je protiv, zajedno sa DS, odbije predlog i vrati ga skupštini Vojvodine u kojoj će DS sama ili sa onim partnerima koji su spremni za jednu suženiju autonomiju u odnosu na onu za koju se mi zalažemo doneti novi statut i neka ga pošalju u Beograd. I to je rešenje u kom, naravno, mi kao stranka nećemo učestvovati.

Vaša stranka zbog kašnjenja statuta i zakona sve glasnije najavljuje izlazak iz vladajuće koalicije.
– Tačno je. Nismo prešli u opoziciju pošto je predsedništvo stranke u međuvremenu najavilo skori sastanak našeg lidera i predsednika Tadića. Nećemo donositi brzopletu odluku, čekaćemo ishod razgovora Tadića i Ištvana Pastora. Ako ne dobijemo čvrste garancije da će se ispoštovati dogovoreno u koalicionom sporazumu i ono što je DS obećala Vojvodini u vezi sa statutom, preći ćemo u opoziciju.

Zbog nedonošenja Statuta najavljivali ste spor pred Ustavnim sudom zbog nepoštovanja Ustava.
– Postoji i ta mogućnost, jer nedonošenje statuta i ostalih zakona koje sam pomenuo znači direktno kršenje Ustava i predstavlja neustavno stanje koje u Srbiji traje mesecima. Jer, samo što se statuta tiče, morali smo do 31. decembra prošle godine da ga usvojimo.

Bilo je najava iz vaše stranke da treba pitanje statuta internacionalizovati.
– Da, ali ono je već internacionalizovano. Ako se pročita prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije, u delu koji se odnosi na političke kriterijume jasno piše da mnogi zakoni i statut pokrajine nisu usvojeni. Nažalost, to će u izveštaju EU stajati i ove godine. To jasno govori da deklarisani cilj koji se odnosi na evropske integracije Srbiji nije toliko važan koliko se o njemu priča. Sve su to razlozi koji nas navode na razmišljanje da se upitamo šta tražimo u toj koaliciji. Dakle, ovo pitanje nije internacionalizovano zbog sadržine statuta već zbog njegovog nedonošenja. Jer, za EU je nebitno šta piše u tom statutu pošto je pravo države da osmisli i odredi prava i nadležnosti, već je problem što se ne poštuje Ustav. Nepoštovanje Ustava znači nepostojanje pravne države. A, pravna država je jedan od najosnovnijih uslova za evropske integracije.

Sa DS ne razgovaramo

– Oficijelnog razgovora u vezi sa statutom i drugim gorućim pitanjima između predstavnika SVM i DS nije bilo od decembra prošle godine. Razgovaralo se, doduše nezvanično, na nižem nivou, sa predstavnicima iz vojvođanskog dela DS, ali, napominjem, sa beogradskom centralom nije bilo priče više od pola godine. Očigledno je da u svemu ovome nešto škripi, ali pošto mi ne bežimo od razgovora, za ovaj zastoj odgovorna je druga strana – kaže Laslo Varga.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga