Laslo Varga istupio iz poslaničke grupe SVM-a

"Ištvan Pastor je naredio da se glasa za zakon o poljoprivrednom zemljištu, da bi mogao ostati predsednik Skupštine Vojvodine"

29. dec 2015

Dosadašnji poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Laslo Varga saopštio je večeras da je napustio tu poslaničku grupu jer je dala podršku izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

“Davanjem podrške zakonu, grubo je prekršen program SVM-a. Prihvatanjem drastičnog smanjenja subvencija usred agrarne godine i glasanjem za smanjenje za 30 odsto fonda državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se izdavati putem javnog nadmetanja, poslanička grupa SVM-a je izneverila obećanja koja smo u prethodnim kampanjama zajedno davali poljoprivrednicima”, naveo je Varga u saopštenju za javnost.

Laslo Varga je letos prvo smenjen sa mesta potpredsednika SVM-a, a potom je i isključen iz stranke zbog nepoštovanja partijske discipline. On je, međutim, ostao član poslaničkog kluba SVM-a. U međuvremenu je, zajedno sa bivšim predsednikom nacionalnog saveta Mađara Tamašom Korhecom, osnovao nevladinu organizaciju Mađarski pokret.

Varga je u pismu koje je večeras uputio šefu te poslaničke grupe Balintu Pastoru optužio SVM da je glasanjem za Zakona o poljoprivrednom zemljištu, umesto porodičnih gazdinstava, stao na stranu domaćih i stranih tajkuna.

Prema njegovim rečima, SVM je glasanjem za Zakon o poljoprivrednom zemljištu devalvirao i sopstvene napore da se izbori za restituciju imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata.

“Najveći deo bivših vlasnika i njihovih potomaka, kojima će se u pravnom smislu u narednom periodu možda i vratiti imovina, tu imovinu nikada neće moći da koristi, budući da će se ona nalaziti pod zakupom u narednih 30 godina”, kazao je Varga.

Ocenio je da je glasanje poslaničke grupe SVM-a “posledica diktata” predsednika te stranke Ištvana Pastora, koga je optužio da ima “nemerljivu želju za vlašću”.

“Učinio je to zbog procene da će mu, na ovaj način demonstrirana koaliciona lojalnost, i posle narednih pokrajinskih izbora obezbediti mesto predsednika Skupštine Vojvodine”, ocenio je Varga.

Prema njegovim rečima, današnjim glasanjem SVM je izgubio svoju najvažniju osobinu a to je doslednost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga