LARISA INIĆ: Dobre i loše manjine

Osvrt na skandal u Subotici

Priredio: Larisa Inić
02. okt 2014

U senci Prajda, kakve-takve ali ipak pobede u oblasti ljudskih prava, javnosti je, ne slučajno, promakao još jedan subotički skandal. Trendu cenzurisanja i zabranjivanja, pridružio se i lokalni multinacionalistički šerif, koji je uskratio gostoprimstvo Plave sale Gradske kuće – jednom naučnom skupu. Reč je o skupu “Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata”, koji je organizovao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a koji je na kraju održan u “Augustininaumu”. Kako je lokalni šerif istakao, niko neće ovde na severu, u gradu tolerancije i mira, “prebrojavati krvna zrnca”.

Kako se šuška po kuloarima, odluku je aminovao sam vrh Saveza vojvođanskih Mađara, kako bi se umilio jačem koalicionom partneru, Srpskoj narpednoj stranci i šerifovom glavnom čoveku od poverenja Mirku Bajiću. On iz Saveza bačkih Bunjevaca i kabineta u Gradskoj kući upravlja bunjevačkim pitanjem, ali očigledno, voli malkice zabosti nos i u tuđa. Miljenik predsednika Nikolića je, uostalom, sopstvenoj manjini obezbedio ono što Hrvati mole državu već desetak godina. Kao neprijatelji po „difoltu“, Hrvati su i ove godine morali od sopstvenog novca štampati udžbenike, dok su Bunjevcima direktno iz štamparskih presa udžbenike donirali iz predsednikovog kabineta. Doduše, ćirilične.

Slična „prebrojavanja“, odnosno slični naučni i nenaučni skupovi, a to je uostalom u saopštenju naglasilo i Hrvatsko nacionalno vijeće, nisu ranije predstavljali nikakvu smetnju ni gradonačelniku lično, ali ni gradskim strukturama. Nije prebrojavanje krvnih zrnaca smetalo multinacionalistima ni kod izglasavanja laureata gradskih zvanja i nagrada, ni kod izmena naziva ulica, podele plena u javnim preduzećima, postavljanja spomenika, gašenja manifestacija koje nemaju nacionalni predznak. Zrnca su ovde postala veoma bitna, jer kako je to jednom objasnio drugi među šerifovim ljudima od poverenja: „ko nije nešto“, misleći naravno na nacionalnu pripadnost,“taj je ništa“.

Nije međutim slučajno što je Hrvatima zabranjeno održavanje naučnog skupa koji se bavio identitetom ovdašnjih Hrvata baš sada, uoči izbora za manjinske nacionalne savete. Pokušaji slabljenja hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, dugoročni je cilj srpskih nacionalista, čije prljave poslove, sada u okolnostima subotičke multinacionalističke koalicije obavljaju i lojalne manjine.

Spor na liniji Hrvati i Bunjevci, ovih je dana ponovo aktuelizovan, ali svakako se treba prisetiti 90-tih godina, kada je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, kao jedini reprezent hrvatske nacionalne zajednice, bio suočen sa nizom pritisaka, od pretnji, preko svrstavanja među državne neprijatelje, do državom potpomognutog stvaranja nelojalne konkurencije – odnosno drugih političkih stranaka. Sada uoči izbora za nacionalne savete, država, ovoga puta oličena u lokalnoj vlasti, uskraćuje gostoprimstvo zvaničnim predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice, ali i gostima, naučnicima iz Hrvatske i Mađarske. Time je država poslala jasnu poruku Hrvatima.

Na elektorskoj skupštini će uskoro biti izabran nov sastav Hrvatskog nacionalnog vijeća, a procenjuje se kako će se po već oprobanom receptu iz kuhinje nakadašnjih JUL-ovaca i SPS-ovaca, na izborima naći i liste potpomognute državom, čiji su kandidati prepoznatljivi likovi iz 90-tih godina. Cilj je svakakako, ako ne potpuno ućutkati, onda svakako utišati hrvatsku nacionalnu zajednicu.

U prilog ovoj tezi svakako ide i činjenica da je Srbija našla novog partnera na putu evropskih integracija, te napravila značajan zaokret od Zagreba ka Budimpešti.

Tišina u kojoj praktično niko ( osim nezavisnih medija i nevladinih organizacija, odnosno same hrvatske nacionalne zajednice) nije osudio slučaj u Subotici, vratila nas je na mala vrata na nekadašnje podele – ne samo na nacionalističku i građansku Srbiju, već i na podobne i nepodobne, odnosno dobre i manje dobre nacionalne manjine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga