Laktašenkov referendum dum dum

Ili će laktašenko ojačati, po svaku cijenu, i preuzeti do kraja vlast u RS ili će pasti pa završiti ili u buhari ili u dobrovoljnom izgnanstvu

17. avg 2016

U filmu oskarovcu, Danisa Tanovića, ima jedna scena kada borac ABiH na prvoj liniji čita novine i kkomentariše ” Ja sranja u Ruandi”. Mnogi su se, slatko ili kiselo, nasmijali na tu scenu ali to je jedna nevjerovatna bosanska sintagma. Devedeset posto, najmanje, Bosanaca će se čuditi i analizirati dešavanja širom dunjaluka a neće ni skontati šta im se dešava ispred nosa. Najgore, to što se dešava nije više nikakvo čudo već ”realnost” u kojoj se živi, iz koje se ”ne može”.

Zato nikakvo čudo nije to što baja laktašenko laje svaki dan na sve bosansko, žućo bankir nešto promrmlja, ponekad, a alučović mudro šuti i uskače kao džoker kada prva dvojica dođu u ćorsokak. Raji na jedno uho uđe, na drugo izađe. Šta nas briga šta se dešava u Bosni, nije do nas, hajde da se bavimo problemima Rusije, Srbije, Turske, Hrvatske, EU pa čak i Amerike. Tu smo kod kuće, sve znamo, Bosna je na marginama.

Iz tih razloga nije problem laktašenku da izmisli, naizgled, nebitan referendum koji svojim sadržajem ne znači gotovo ništa ali dugoročno gledano, odličan je šahovski potez.

Laktašenko već godinama svom toru obećava referendum i krajnje je vrijeme da obećanje ispuni jer je sad doćeralo cara do duvara. Ili će laktašenko ojačati, po svaku cijenu, i preuzeti do kraja vlast u RS ili će pasti pa završiti ili u buhari ili u dobrovoljnom izgnanstvu. Činjenica je da još uvijek nije sazrelo, niti je preporučljivo, da se glasa o eventualnom otcjepljenju RS od BiH ali to nije razlog da se ne povuče međupotez. Septembarski referendum je upravo to, međupotez.

Realno gledano, niko nema mehanizme, niti volju, da zabrani proslavu devetog januara.

Nema nikakve potrebe da se troše silne pare za referendum na ovu temu. Međutim, dogovoreno ili blesavo, bankir i kompanija su pokrenuli medijsku kampanju, na blef, protiv proslave ovog datuma i tako dali krila laktašenku i bratiji.

Zato sad laktašenko, krajnje drsko i bezobzirno, organizuje referendum uoči lokalnih izbora u BiH. Zašto?

Više je Razloga za to.

Prvo, ponovo se vrši nacionalna homogenizacija na svim stranama i građanski orijentisanim strankama dodatno se smanjuju šanse da osvoje dovoljan broj glasova koji bi im omogućio učešće u vlasti.

Drugo, ali mnogo bitnije, laktašenko ovim referendumom ispipava teren.

Već su krenule prve, rijetke, reakcije od strane OHR i tzv probosanskih stranaka na njegov referendum. Pominje se Srebrenica, čak i Brčko Distrikt pa i ukidanje RS.

Sve su to šuplje priče koje govore laktašenku dokle još može da ide. Sudeći po trenutnom stanju, tj reakcijama, sledeći korak može glatko da bude referendum o otcjepljenju RS od BiH, a sda će to sa svojom ideološkom fildžan državom jedva dočekati. Takođe, podrška od zajednice hajmo drpat zajedno sigurno neće izostati, oni su se i izjasnili da im građanska BiH ne odgovara ni u kom slučaju.

Dakle, laktašenku i njegovim eventualnim nasljednicima ostaje samo jedna ” sitnica” koja se zove Brčko Distrikt.

Koliko god se srpske stranke svađale i razilazile širom BiH u glavnom gradu su uvijek jedinstvene. Cilj im je jedinstven. Nije čudo što je laktašenko pokušao da se trampi nudeći nekoliko opština u zamjenu za Distrikt. Nije mu uspjelo. Ne znači da neće, poznajući lokalne političare vazda gladne para a obraza niđe.

Dugo već po nalogu svojih centrala bratske stranke, sda-snsd-hdz i njihovi dokarići čine sve da unište Distrikt. Čak u momentu dok ovo pišem nije usvojen budžet Distrikta za ovu godinu i niko me ne može ubijediti da je to slučajno. U prilog tome govore i brojni lokali u centru grada koji godinama zvrlje prazni i bužet za kapitalne investicije koji se gotovo u promilima iskorišćava.

Brčko je Distrikt, jednako kao RS ili FBiH ima svoju zakonodavnu i izvršnu vlast i svoje kriminalce, ali za razliku od RS ima kompaktnu i jasno određenu teritoriju te je time više država od RS a to vrlo dobro zna i laktašenko pa se svim silama trudi da stavi Distrikt pod svoje, u čemu mu lokalni seljoberi iz sda i hdz uveliko pomažu, da li neznanjem,sopstvenim interesima ili direktivama iz centrala- ne znam. Možemo razmišljati u dva pravca:ili da se ukinu blentitetska tzv državljanstva ili da se uvede isto takvo tzv državljanstvo Brčko Distrikta i mirna Bosna!

Upravo je glavni grad jedna od meta, vjerovatno i najveća, na nastupajućem referendumu. Bez obzira što je snsd funkcioner siniša milić za Brčanske e novine, i u nekim drugim prilikama, dao nemušto objašnjenje zašto su brčaci ucjenjeni da uzmu tzv blentitetsko državljanstvo, protivno zakonu ostaje činjenica da nigdje ne piše da je to obaveza za brčake. Međutim, da bi dobili lična dokumenta, brčaci moraju da se odluče za jedno od dva tzv blentitetska državljanstva.

Šta je u pozadini?

Upravo nastupajući laktašenkov referendum nam, skupa sa milićevom izjavom za javnost, otkriva pozadinu svega. Očekivano, milić opravdava referendum na području Distrikta činjenicom da određen broj građana Distrikta ima tzv državljanstvo RS i da je glasanje, kao i organizacija glasanja obaveza. To ne predstavlja ništa drugo do nacionanističko prebrojavanje koje ima cilj da u narednom koraku, ako rezultati budu dobri, uz podršku lokalnih kvazi političara potegne referendumsko pitanje ukidanja Distrikta i njegovog kasnijeg pripajanja RS-u, a ne kako se neki fol novinari nadaju FBiH.

Dakle, brčaci, pamet u glavu! Čuvajte Bosnu, čuvajte mir. Pod hitno, milom ili silom, skinite sa sebe protivzakonski jaram obaveze uzimanja tzv državljanstva blentiteta inače, moguće je svašta. Od OHR očigledno nema hajra, u se i u svoje kljuse!

(Saldacki)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga