Lajčak: Vojvodina je model za celu EU

Slovačka će podržati Vojvodinu

09. maja 2014

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Novom Sadu da Vojvodina može da služi kao model za celu Evropsku uniju, kada je u pitanju skladan i tolerantan suživot različitih nacija.

“Vojvodina može da služi kao model za čitavu EU, samo o tome treba da se više govori i više da se zna. Iako ima mnogo pitanja gde Srbija treba da uči od Evrope, to je jedno od pitanja gde Srbija može da uči Evropu”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine.

On je čestitao Skupštini Vojvodine na ozbiljnom radu na usaglašavanju pokrajinskog statute sa Ustavom Srbije i rekao da je to izraz odgovornosti i mudrosti.

“Slovačka može da doprinese naporima Vojvodine da se približi evropskim standardima i da koristi evropske fondove koji se već sada nude”, rekao je Lajčak.

On je ocenio da manjinsko pitanje može i da se zloupotrebi i da bude negativan potencijal, o čemu, kako je rekao, svedoči primer Ukrajine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je Lajčaka izvestio radu na Statutu Vojvodine, o radu na zakonu o finansiranju te pokrajine, o zakonu o nadležnostima, kao i o Zakonu o nacionalnim savetima manjina.

Izrazio je uverenje da će Skupština Srbije uskoro usvojiti izmene Zakona o nacionalnim savetima manjina koje će omogućiti da se na jesen raspišu izbori za ta tela manjinske autonomije.

“Lajčak je bio veoma otvoren i susretljiv u smislu podrške slovačke vlade i institucija za osposobljavanje naših institucija i ljudi za evropske integracije”, naveo je Pastor.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga