Kurti: Ponovo sam predložio Deklaraciju o miru, Vučić je odbio bez čitanja

"Zajednička izjava nije usvojena jer srpska strana nije htela da prihvati spominjanje suočavanja s prošlosti"

19. jul 2021

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo je predložio da Kosovo i Srbije potpišu Deklaraciju o miru, ali je to predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio, iako je nije pročitao, piše TV Kljan Kosova.

„Na početku smo predložili pisani sporazum sa šest tačaka, Deklaraciju o miru između Kosova i Srbije, koja je odbijena. Ono što sam poslednji put tražio, pripremio sam uravnoteženo sa tekstom od šest tačaka, ali je ipak odbijena bez čitanja. To pokazuje nespremnost za postizanje sporazuma, predlog je odbijen, a da uopšte nije pročitan“, rekao je Kurti.

Dodao je da je potpredsednik vlade Besnik Bisljimi pročitao 11 tačaka koje predstavljaju 11 barijera, koje Srbija nameće Kosovu u trgovini, ali da je Vučić i to odbio.

„Tražili smo da se one eliminišu, ali ni za ovo nije želeo da čuje“, rekao je Kurti.

Istakao je da nije bilo dogovora o zajedničkoj izjavi, jer se srpska strana oštro protivila, prenosi TV Kljan Kosova.

„Kada smo se dogovorili o zajedničkoj izjavi, složili smo se oko tačke da će se lideri delegacija sastati krajem avgusta i da će u septembru biti još jedan sastanak lidera dve zemlje i insistirali smo da se za nestale uvede fraza ‘suočavanje sa prošlošću’, a to je na ublaženi način prihvatio posrednik Žozep Borelj, ali predsednik Srbije nije prihvatio uvođenje te fraze. Ne razumem zašto bismo se toliko plašili suočavanja sa prošlošću kad znamo da imamo problema iz prošlosti, sama činjenica da se bavimo pitanjem nasilno nestalih znači da se bavimo prošlošću“, rekao je Kurti.

Izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor o zajedničkoj izjavi.

„Žalosno je što se danas nismo dogovorili o zajedničkoj izjavi zbog fraze ‘suočavanje s prošlošću’, koju je prihvatio posrednik Borelj, ali nije prihvatila srpska strana koja se oštro usprotivila“, rekao je Kurti.

Kurti: Šteta je što se Vučić ne ograđuje od Vulinovih izjava

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da je šteta što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne distancira od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o srpskom svetu, što je u regionu ocenjeno kao eufemizam za „Veliku Srbiju“.

Posle susreta sa predsednikom Srbije, Kurti je naveo da je dotaknuto i pitanje izjave ministra Vulina o „srpskom svetu“.

„Nažalost, predsednik Srbije se ne ograđuje od Vulina, (Ivice) Dačića, (Slobodana) Miloševića i bilo koga ko je bio na vlasti tokom 90-ih. Ovo je zaista žalosno. Činjenica je da imamo deset godina dijaloga u Briselu, bez konačnog sporazuma zato što postoji taj problematični otpor suočavanju s prošlošću“, rekao je Kurti.

Kurti: Nikada nisam rekao da su Srbi genocidan narod

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Briselu da nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

„Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu istoriju gde je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vođstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid“, kazao je Kurti obraćajući se novinarima iz Srbije, posla sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da je predsedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

„Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom“, kazao je on.

Kazao je da je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama.

„Oni koji žele podelu, njima odgovaraju takvi akti“, kazao je Kurti.

(Beta, Kosovo-online.com, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zločinci
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga