Kurir: Nenad Čanak nije bio špijun Miloševića

Reč je o klasičnom primeru hajke, koja se bez ikakvog osnova vodi protiv jedne osobe

12. juna 2014

Opštinski sud u Novom Sadu odlučio je da je dnevni list Kurir dužan da Nenadu Čanku isplati odštetu od 300.000 dinara zbog tekstova iz maja prošle godine, u kojima je lažno optužio lidera LSV da je bio Miloševićev špijun devedesetih godina prošlog veka, objavio je danas ovaj beogradski list.

Prethodno je Komisija za žalbe Saveta za štampu 5. juna prošle godine konstatovala da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije objavljivanjem tekstova „Nenad Čanak bio Miloševićev špijun“ i „Čanak sam priznao da je radio za DB“ jer se oglušio o profesionalne norme koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina, podsetio je Kurir.

Prema oceni članova komisije, ti tekstovi u Kuriru bili su u suprotnosti ne samo s pojedinačnim odredbama kodeksa novinara Srbije već i s elementarnim etičkim standardima. U ovom slučaju, kako je tad ocenjeno, reč je o klasičnom primeru hajke, koja se bez ikakvog osnova vodi protiv jedne osobe, naveo je ovaj list.

Prema pravilima Saveta za štampu, Kurir je imao obavezu da u roku od tri dana objavi tu odluku, što nije učinio. Tužba koja je tim povodom usledila protiv Kurira nije bila prva. Sud je, između ostalog, presudio u korist Čanka i povodom teksta „Veliki bolid“, a još neki procesi su u toku. Kurir je prejudicirao krivicu Nenada Čanka u vezi s incidentom ispred restorana „Tako je suđeno“, objavljivao ankete sa sugestivnim pitanjima protiv njega, ali i niz ličnih uvreda, kad su ismevani njegov izgled i invaliditet, navodi se u tekstu.

Redakcija dnevnog lista Kurir saopštila je da žali zbog takvih uređivačkih i novinarskih propusta.

(Autonomija/Kurir)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga