Kurc – novi vladar nove Narodne stranke

Mladi austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc postao je šef Narodne stranke – tako što je praktično raspustio tu partiju. Do toga je došlo posle oštre interne borbe za vlast

15. maj 2017

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc je novi predsednik konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP). Pre nego što je izabran, on je stranci postavio niz uslova – koji su prihvaćeni. Kurc bi hteo da se najesen održe prevremeni izbori (redovni bi bili održani sledeće godine). Jedan od uslova koje je postavio je glasio da na te izbore izađe sa sopstvenom listom koja će se zvati: „Lista Sebastijana Kurca – Nova narodna stranka“. Osim toga, ona je tražio i da mu se omogući da „određuje sadržinsku liniju“ stranke kao i da odlučuje o tome ko će biti u njenom rukovodstvu.

Jedna od prvih stvari koje želi da učini jeste da raskine koaliciju Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i OVP, a cilj mu je da se to obavi uz obostranu saglasnost. Austrijski kancelar i šef SPO Kristian Kern je pre nekoliko dana ponovo svoje upozorenje da bi raspad vladajuće koalicije bio štetan jer bi u tom slučaju pred desničarima Slobodarske stranke Austrije (FPO) „bio razmotan crveni tepih“ što bi „imalo teške posledice“.

Crno-crvena koalicija je na vlasti od 2013. Saradnja dve velike „narodne stranke“ je od samog početka bila praćena međusobnim zađevicama i optužbama. Sada je kancelar Kern rekao da je spreman da naredih nedelja razradi sa partnerima detalje vladinog programa a predložio je da Kurc preuzme i funkciju vicekancelara. Planiran je i zajednički razgovor dvojice šefova stranaka sa predsednikom Aleksanderom van der Belenom.

Stranka jednog čoveka

Neobični potezi Kurca ali i same OVP su izazvali brojne komentare i diskusije u Austriji i inostranstvu. Jer, jedna stranka je pristala na to da je njen predsednik praktično razvlasti, pa i raspusti – jer Kurc na izbore neće izaći kao njen kandidat, već kao kandidat svoje liste – doduše, uz ime stranke ali i pridev „nova“ pored tog imena. Mnogi u stranci to smatraju pučem, ali reč je o puču koji je strateški dobro pripremljen. U tome su Kurcu pomogle i lojalni partijski drugovi koje će, ukoliko Kurcova strategija uspe, verovatno čekati visoke funkcije u „novoj stranci“.

Sama OVP je već neko vreme poprilično uzdrmana unutrašnjom borbom za vlast kao i sukobima oko političkog programa. Sada je Kurc, da bi povećao šanse na izborima, rešio da praktično ubrza njeno propadanje. To je potpomogao i njen bivši predsednik Rajnhlod Miterlener koji je prošle nedelje podneo ostavku na tu funkciju. Tako će OVP da se pretvori u „stranku jednog čoveka“ a način na koji je ministar spoljnih poslova to ostvario list Zidojče cajtung je ovako opisao: „Kurc je svojoj OVP uperio pištolj u grudi.“

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga