Kupovna moć Srba daleko ispod evropskog proseka

Stanovnici Lihtenštajna su sa 56.978 evra prihoda godišnje najbogatiji u Evropi, dok se stanovnici Srbije nalaze na začelju liste evropskih država

05. nov 2012

Stanovnici Lihtenštajna su sa 56.978 evra prihoda godišnje najbogatiji u Evropi, dok se stanovnici Srbije nalaze na začelju liste evropskih država koje je rangirao nemački GfK Geo Marketing na osnovu prihoda i ušteđevine građana nakon što su platili porez.

Kako bilo, nakon bogatih stanovnika Lihtenštajna, dubinom novčanika ističu se Norvežani sa 32.037 evra prihoda godišnje, dok su Švajcarci sa 31.666 evra tek treći.

Čast EU spasile su dve članice koje su se ugurale na listu prvih pet; Luksemburg sa 28.924 evra po građaninu i Danska sa 22.040 evra. U prvih deset su pak Austrija, Švedska, Nemačka, Francuska i Belgija.

Razlike između dubine njihova džepa i najsiromašnijih Evropljana na Kosovu, u Belorusiji ili Moldaviji vrtoglave su. U pomenutim zemljama se, naime, živi sa 2.000 evra godišnje. Prosečno, pak, Evropljani tokom godine zarade 13.000 evra, a tome su, prema kriterijumima nemačkih analitičara, najbliži Španci.

Kad na kraju godine podvuku crtu i plate poreze, španskim građanima ostaje 12.943 evra.

Zanimljivo je da Evropljani, s koliko god novca da raspolažu, većinu potroše na stanarinu i druge opšte visoke troškove života. Iako, najbolje stojeći Europljani se uprkos skupom životu u svojim razvijenim državama i dalje mogu pohvaliti nadprosečno jakom kupovnom moći.

Gotovo polovina ukupne kupovne moći u Evropi, pak, odnosi se na Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, tri zemlje koje su i po ukupnom bogatstvu vodeći evropski trojac. Prema tom kriterijumu su među prvih deset, recimo, i Poljska i Turska.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga