- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Kuper standard investira 20 miliona evra u Sremsku Mitrovicu

Američka kompanija Kuper standard (Cooper Standard) kupila je u Sremskoj Mitrovici plac na kojem do kraja godine planira da izgradi novi proizvodni pogon.

Investicija je vredna oko 20 miliona evra, a u novoizgrađenoj fabrici prateće automobilske industrije posao će dobiti više stotina radnika, potvrđeno je Beti u kabinetu gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Kuper standard će na lokaciji od sedam hektara u Radnoj zoni Sever otvoriti fabriku automobilskih zaptivnih sistema, delova od plastike i gume za automobilsku industriju.

Izgradnja fabrike površine 28.000 metara kvadratnih će započeti krajem juna i u planu je da januara 2014. godine pogon krene sa proizvodnjom.

Gradonačelnika Branislav Nedimović je rekao da su pregovori sa Kuper standardom trajali oko godinu dana i da je rezultat toga obezbeđivanje posla za 600 Mitrovčana.

“Od prodaje zemljišta u gradski budžet će se sliti 45 miliona dinara. Taj novac biće usmeren u dalje uređenje industrijske zone. Nastavićemo da ulažemo u ona dobra koja će doneti nova radna mesta”, kazao je Nedimović.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) podržala je dolazak američke kompanije odobravanjem podsticaja u iznosu od 8.000 evra po radnom mestu, dok će Fond za podršku investicijama u Vojvodini (VIP Fond) pomoći Kuper standardu pribavljanje projektne dokumentacije.

Kuper standard je jedan od vodećih dobavljača delova za automobile na svetu, čiji je godišnji promet oko 2,4 milijarde dolara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!