Kulturni most između Kikinde i Žombolja

Projekat saradnje dva pogranična mesta u Srbiji i Rumuniji - Kikinde i Žombolja, koji je pomognut sredstvima Evropske unije, preko IPA pristupnih fondova, okončan je nakon 16 meseci

14. maja 2012

Projekat saradnje dva pogranična mesta u Srbiji i Rumuniji – Kikinde i Žombolja, koji je pomognut sredstvima Evropske unije, preko IPA pristupnih fondova, okončan je nakon 16 meseci, a rezultate saradnje predstavili su u Kulturnom centru Kikinda, direktor ove ustanove Srđan Tešin i urednica programa Gordana Perunović – Fijat. Pored KCK-a, nosilac programa bilo je i Udruženje Banat-Ripensis iz Žombolja.

– Još dok sam živeo u Mokrinu i putovao svaki dan u Kikindu duž rumunske granice pitao sam se ko su ti ljudi koji žive samo nekoliko kilometra preko granice. Moja ideja je bila da napravimo jedan projekat koji će pre svega povezati kulturne radnike i one koji rade u prosveti, dakle intelektualce s obe strane granice. Jednostavno da se upoznamo, da vidimo kako živimo i šta radimo. Grad Žombolj, na primer, ima 11 muzeja koje smo želeli da vidimo, a takođe i da dovedemo rumunske kulturne poslenike da upoznaju Kikindu, koja takođe ima mnogo toga da ponudi. Onda su došle neke druge ideje, naprimer o kulinarskoj razmeni između dva naroda koja žive na istom geografskom prostoru i dele mnogo zajedničkog kad je ishrana u pitanju. Na kraju smo štampali i dvojezični kuvar, koji sadrži izbor kulinarskih specijaliteta oba naroda i koji možete besplatno dobiti kod nas u Kulturnom centru. Kuvar su na srpski preveli Rumuni tako da malo rogobatni zvuči, ali to neće smetati vrednim kuvaricama ili kuvarima koji odluče da ovaj kuvar provere u praksi – objasnio je Srđan Tešin i pomenuo i druge aktivnosti iz projekta, kao što je škola rumunskog jezika održana u Kikindi i škola srpskog u Žombolju, poseta i rad u Ateljeu „Terra“, gostovanje rok bendova s obe strane granice.

Gordana Perunović – Fijat je istakla da je srećna i ponosna što je učestvovala u ovoj prekograničnoj saradnji, i izrazila uverenje da će saradnja biti proširena i da će dati dobre rezultate.

– Za sada možemo da vam predstavimo tri štampane jedinice koje su proizašle iz ovog projekta. Pored pomenutog dvojezičnog kuvara tu su i dvojezični „turistički i kulturni vodič“ kroz naš grad i kroz Žombolj i okolna sela. Vodič sadrži sve značajne institucije kulture i kulturno-istorijske znamenitosti iz oba kraja, a tu je i prateća brošura koja kroz tekst i fotografije prikazuje sve aktivnosti koje su se tokom ovog projekta dešavale s obe strane granice. Pored istorijskih iskustava koje dele Kikinda i Žombolj zanimljivo je i koliko je arhitektura u našim mestima slična. Nekada su Kikinđani masovno putovali u Rumuniju, a onda je to jedno vreme prestalo, ali evo to vreme putovanja se vraća i ponovo ćemo preko granica. Bila sam prilično iznenađena koliko se sličnih reči koristi u jednom i drugom jeziku, kako u oblasti kulinarstva tako i u nekim drugim oblastima. Da zaključim, tu smo blizu s jedne i druge strane granice i što bliže budemo sarađivali to će biti bolje za obe strane – kazala je Perunović-Fijat.

Projekat kulturne saradnje Kikinde i Žombolja trajao je od 1. januara 2011. do 30. aprila 2012. godine. Po rečima Tešina, Kancelarija Evropske unije je sve vreme radila monitoring celog projekta i na kraju bila zadovoljna realizacijom.

– Najznačajniji rezultat ovog projekta je taj što je najzad napravljena jedna trajnija veza između kulturnih radnika Kikinde i Žombolja, a nadam se da ćemo našu saradnju i dalje nastaviti kroz neke druge projekte – zaključio je direktor Kulturnog centra.

Finansije

Ukupna cena projekta je bila 140.261 evra, od čega je partneru u Rumuniji pripalo 119.009 evra, a Kulturnom centru 21.252 evra. KCK je uložio još 3.157 evra, koje je obezbedila lokalna samouprava. Novac od ovog projekta u KCK-u su iskoristili za kupovinu video projektra, lap-topa, klima uređaja i štampača.

(Spasa Bošnjak, Kikindske)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga