Kulturni centar cenzurisao izložbu akademaca

Posetioci su na Tviteru napisali da je rad "cenzurisan u konsultaciji sa crkvom"

16. okt 2013

Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu umesto sinoćnjeg otvaranja, iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da jedan od radova bude skinut iz postavke.

Izložba je trebalo da bude postavljena u prostoru Tribine mladih u Kulturnom centru i da traje do 1. novembra.

Kako su na Tviteru (Twitter) napisali posetioci izložbe, rad koji je zabranjen prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, koja u rukama drži novčanice.

Posetioci su na Tviteru napisali da je rad „cenzurisan u konsultaciji sa crkvom“.

Na konstatacije posetilaca izložbe reagovao je i direktor Kulturnog centra Andrej Fajgelj, koji je na svom Tviter nalogu napisao da „postoji razlika između cenzure i uređivanja“.

Andrej Fajgelj došao je na čelo Kulturog centra u oktobru 2012. godine, nakon što je tada nova gradska vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom, smenila književnika Lasla Blaškovića sa ove pozicije, jer je natpis na toj instituciji bio istaknut samo na latinici.

Obrazloženje za smenu je bilo da je Blašković na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut Kulturnog centra.

Andrej Fajgelj je kadar Treće Srbije, političke organizacije koju su u Novom Sadu formirali odbornici koji su u Skupštinu grada ušli na listi pokreta Dveri, s kojim su se potom razišli.

Fajgelj je ranije bio u Socijaldemokratskoj partiji Srbije Rasima Ljajića.

Akademija: Skidanje jednog rada narušilo ceo koncept

Akademija umetnosti u Novom Sadu odlučila je danas da zatvori izložbu slika studenata master studija u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), jer je skidanje jednog rada narušilo koncepciju cele izložbe.

Izložba radova zatvorena je iz u znak protesta jer je Kulturni centar zahtevao da jedan od radova, koji prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću sa novčanicama u rukama, bude skinut iz postavke.

Šefica Departmana za likovnu umetnost Bosiljka Zirojević-Lečić rekla je agenciji Beta da je Akademija sama odlučila da zatvori izložbu, te da su slike jutros skinute iz galerije.

„Mi smo odlučili da stanemo iza svih radova i zatvorimo izložbu. Za sva objašnjenja zašto je to urađeno treba se obratiti uredniku galerije Kulturnog centra“, kazala je Bosiljka Zirojević-Lečić.

LSV: Fajgelj da podnese ostavku

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da direktor Kulturnog centra Novi Sad Andrej Fajgelj podnese ostavku zbog toga što je “cenzurisao” izložbu studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu.

“Fajgelj mora da ode jer je još jednom naneo sramotu i gradu i umetnosti”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

“Fajgelj Kulturni centar vodi kao sekciju Treće Srbije, interesne grupacije kojoj smeta i latinično pismo i svaka različitost u odnosu na njihova srednjovekovna politička gledišta. Moramo ga podsetiti da su argumenti koje on danas koristi, prošle godine koristili i “Obraz”, “Naši” i stranka iz koje je isključen – “Dveri”, protiveći se izložbi švedske umetnice Elizabet Olson u Beogradu. I, ta izložba je ipak održana”, navodi se u saopštenju LSV.

Dodaje se da rad Kulturnog centra finansiraju svi građani Novog Sada, odnosno i vernici različitih verosipovesti i ateisti, i oni kojima bi izložba mogla da smeta, i oni koji bi u njoj mogli da uživaju.

“Ostavku bi morao da podnese baš zato, što ne zna i ne razume, da je upravo u gradu poznatom po suživotu, toleranciji i poštovanju različitosti i mesto za održavanje takvih izložbi. Za to je potrebno da osim umetnosti i Kulturnog centra, Fajgelj oseti i razume i Novi Sad”, ocenio je LSV.

DS: Cenzura sramota za građane Novog Sada

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da je cenzurisanje umetničkih dela na izložbi studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu sramota za građane grada koji je kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

„Odluka direktora KCNS Andreja Fajgelja o cenzurisanju izložbe pokazuje samo nastavak katastrofalne kulturne politike i pokazuje da skandalima u resoru kulture nema kraja“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora DS.

DS pita Fajgelja da kaže ko su autoriteti koje je konsultovao prilikom donošenja odluke o skidanju rada, jer je neosporno da je „snaga umetnosti u tome što su umetnici i njihova dela neograničeno slobodni, sviđalo se to nekome ili ne“.

U saopštenju se dodaje da Fajgelj duguje objašnjenje građanima Novog Sada zbog čega je, kako se navodi, prekoračio svoja ovlašćenja i sebi dodelio „ulogu relevantne ličnosti koja može da sudi, presuđuje i cenzuriše umetnička dela“.

Odluku o protestnom zatvaranju izložbe donela je Akademija umetnosti, a ona je trebalo da bude postavljena u prostoru Tribine mladih i da traje do 1. novembra.

Sporni rad umetnice Danijele Tasić, koja je prvi put u karijeri izlagala svoja dela, prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, sa novčanicama u rukama.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga