KULA

Za razliku od ostalih Vojvođana koji su 6. maja izašli na redovne lokalne izbore, Kuljani su istog dana, po treći put u poslednjih sedam godina, izašli da glasaju vanredno

15. okt 2012

Izražavanju njihove izborne volje prethodila je višemesečna blokada lokalne skupštine, nebrojene intervencije Upravnog suda i Ustavnog suda Srbije i konačno uvođenje trećih prevremenih mera po čemu je opština Kula postala neslavni državni rekorder. Prema izbornoj volji građana Kule, u novi saziv 37-člane skupštine ušli su  DS-9, SNS,-7, SPS-JS- 7, DSS-6, Preokret 2, SVM 2, SRS-2 i  URS-2.I ako je više od 60 odsto građana Kule koji su izašli na birališta očekivalo barem nešto stabilniji mandat nove vlasti- već prvi pregovori stranaka nakon izbornih rezultata najavili su im nastavak turbulencija na lokalnoj političkoj sceni.  Za svega 6 sednica aktuelnog saziva, u kulskoj skupštini promenile su se dve vladajuće koalicije.

Najpre je nakon punih mesec dana pregovora i konstitutivne sednice iz čak 6 epizoda – vladajuću većinu, početkom jula, formirala koalicija DS,SPS-JS,Preokret-SVM koja je za predsednika opštine uz podršku opozicije izabrala Lazara Grebera najmlađeg predsednika opštine u istoriji Kule, a kako će se ubrzo ispostaviti i predsednika sa najkraćim mandatom u istoriji kulskog parlamentarizma. Naime, ubrzo, nakon formiranja republičke Vlade, socijalisti su se našli na meti prozivki i javnih poziva iz tzv. Koalicije u opoziciji SNS-URS-DSS da „upodobe“ vlast na lokalnom nivou. Isčekivanje odluke iz centrale izazvalo je podele u odborničkoj grupi SPS- te dok su se jedni zalagali za prekomponovanje, drugi su tvrdili da je koalicija sa proevropskim taborom „savez sa ljudima, a ne strankama“. Konačno, odlukom potpredsednika pokrajinskog odbora SPS Radoslava Strikovića koji je u ime OO SPS Kula i potpisao novi koalicioni sporazum- skupštinska većina je „prekomponovana“ 5. oktobra.

Tri dana kasnije, održana je vanredna sednica SO Kula na kojoj su smenjeni svi funkcioneri iz redova bivših koalicionih partnera SPS koji je, pak, zadržao svoje kadrove.

Džomba u skupštini

Već prva sednica novog saziva izazvala je kontraverze zbog prisustva Nikole Džombe, lokalnog moćnika, velikog zakupca državnih oranica i finansijera kulskog FK Hajduk koji je u javnosti proslavio po svojim ispadima na stadionu. O Džombi se do tada spekulisalo da „vuče konce“ u novoj koaliciji, prvenstveno u SNS gde je na funkciji potpredsednika odbora. Upućene tvrde da je ovo jasno potvrđeno i izborom Dragana Trifunovića za novog predsednika opštine. Trifunović je, inače, vlasnik tapetarsko-stolarske radionice i funkcija predsednika opštine mu je prvi politički angažman.

Nelogičnosti i u opoziciji

Građani Kule teško da prema rasporedu snaga u skuštini mogu prepoznati svoju izbornu volju. Dok mnogi birači npr. URS-a gledaju svog lokalnog lidera Velibora Milojičića u savezu sa DSS koji je bio na meti njegovih kritika u prošlom mandatu, pojedini glasači SRS, LDP, SPO i SVM ne mogu se načuditi odluci ove četiri stranke da formiraju odborničku grupu u opoziciji. Naime, odbornička grupa Preokret- SVM primio je u svoje jato Tihomira Đuričića (SRS) koji je kao nekadašnji lider najjače opozicione stranke na poslednjim izborima osvojio svega 2 mandata. Nakon što je njegov odbornik „preleteo“ u jato naprednjaka, Đuričić je ostao sam, pa upućeni tvrde da je u „liberalno-monarhističko- manjinski blok“ primljen kako bi ostvario pravo na novčanu nadoknadu koju odbornici primaju za mesečne sastanke.

Privreda u kolapsu, „uspešno“ posluju samo budžetski korisnici

Kuljani se pitaju koliki je bilans preko noći zaposlenih u javnim preduzećima i opštinskoj upravi s obzirom da su za svega nekoliko meseci sve parlametarne stranke u Kuli imale priliku da zaposle svoje aktiviste. Dok o toj famoznoj brojki mogu samo da nagađaju, građani otvoreno sumnjaju da su oni koje su birali kadri da se izbore sa problemima koji tište jednu od najsiromašnijih opština zapadnobačkog okruga. Ovi problemi su, misle, prevelik zalogaj i za državu. Naime, ssim keksare „Jafa“ i fabrike šećera, obe u Crvenki (u kojoj se zagovara ideja otcepljenja i proglašenja opštine), kompletna privreda u kulskoj opštini završila je ili u stečaju ili u bankrotu. Nekoliko hiljada kvadratnih metara zatvorenih pogona završilo je u opštinskoj „braunfild“ brošuri koju je objavila bivša vladajuća koalicija DS- DSS-SVM, a iz opštinskog budžeta izdvojeno je 80 miliona dinara za opremanje novih industrijskih zona. Međutim, do danas u Kulu nije stigao nijedan od investitora najavljivanih u predizbornim kampanjama.Ilustrujući ekonomsku situaciju u svojoj opštini Kuljani rado prepričavaju vic o cunamiju koji na ulasku Kulu kaže „ups, pa ja sam ovde već bio“.

Ranka Ivanoska

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga