- Autonomija - https://www.autonomija.info -

KULA: Decenija turbulentnog parlamentarizma i neslavnih rekorda

Evidentirajući svoje neslavne rekorde, građani Kule, jedne od siromašnijih opština u Vojvodini, među prva tri će sa lakoćom i gorčinom u ustima nabrojati: broj zatvorenih fabričkih kapija, privremenih mera u skupštini i vanrednih izlazaka na glasanje kako bi izabrali „novu vlast koja će doneti promene“. Ovo poslednje je tokom godina rezultiralo i značajnim brojem datih predizbornih obećanja od kojih su, barem ona koja se tiču reanimacije lokalne privrede i rešavanja problema nezaposlenosti, do danas ostala „mrtvo slovo na lecima i plakatima“ učesnika izbornih trka tokom protekle decenije.

Ipak, od prvih višestranačkih izbora do danas, nijedna lokalna vlast nije „pala“ zbog neispunjenih obećanja. Naprotiv. Bez izuzetka, od 2005. godine, inicijatori višemesečnih blokada skupštine, uvođenja privremenih mera i – konačno – vanrednih izlazaka na birališta bili su lokalni politički akteri, bilo iz redova vlasti ili opozicije. Zato je većina Kuljana, bez iznenađenja, primila vest da će 6. maja 2012. godine, na dan redovnih lokalnih izbora u celoj državi, oni na glasanje još jednom izaći – vanredno.

Splav za raspad koalicije

Skupština opštine Kula: Javnost proterana iz rada opštinskog parlamenta

Gotovo hroničnu “političku nestabilnost” u kulskoj skupštini najbolje ilustruju turbulencije tokom mandata od 11. maja 2008. godine do 30. decembra 2011. godine, kada su uvedene treće po redu privremene mere. Drugi mandat vlasti koalicije DS-DSS- SVM obeležile su brojne afere: međusobna optuživanja funkcionera za zloupotrebe i malverzacije, odbornici koji su štrajkovali glađu, intervencije Upravnog suda i Ustavnog suda Srbije, usvajanje drakonskog Pravilnika o javnosti rada SO Kula i izbacivanje novinara iz skupštinske sale, protesti radnika propalih fabrika, protesti građana zbog otvorenog kanalizacionog toka Begejac i postavljanja splava Grand zvezde Milana Mitrovića.

Uloga Granda u kulskoj politici: Milan Mitrović, pevač i ugostitelj

Upućeni smatraju da su dva ključna događaja uticala na bitno promenjeni sastav nove skupštine formirane nakon izbora 6. maja 2012. Prvi je sukob dva prva čoveka kulskog DS, predsednika opštine Svetozara Bukvića i predsednika SO Kula Velibora Milojičića, koji je rezultirao izbacivanjem Milojičića iz DS i njegovim statusom nezavisnog odbornika i najglasnijeg kritičara vlasti, a drugi je višemesečna bura oko postavljanja splava-diskoteke Milana Mitrovića, mlade Grand zvezde iz Kruščića koji je tadašnja vlast aminovala uprkos protivljenju i peticiji više od 1.500 građana Kule. Na slučaju “splav” se i raspala koalicija koju su, protiveći se nameri DS da odobri postavljanje splava, napustili odbornici DSS. Nakon višemesečne blokade u skupštini, Vlada Srbije donela je odluku o uvođenju privremenih mera u Kuli po treći put.

Period koji je prethodio trećim vanrednim izborima 6. maja 2012. godine u Kuli se meri, istovremeno, i drugim mandatom vlasti koalicije DS-DSS-SVM, pa su izborni rezultati delimično predstavili i ocenu birača ne samo prema rezultatima rada ove tri stranke, već i prema kvalitetu života u ovoj zapadnobačkoj varoši koja je intenzivno prošla kroz nezaustavljivo urušavanje lokalne privrede nakon privatizacije.

Treći put vanredno na izbore

Kuljani su na lokalne izbore izašli istog dana kada i većina građana Srbije, ali je njihovo glasanje i ovog puta bilo vanredno. Prema izbornoj volji građana Kule, u novi saziv 37-člane skupštine ušli su DS-9, SNS,-7, SPS-JS- 7, DSS-6, Preokret 2, SVM 2, SRS-2 i URS-2. Iako je više od 60 odsto građana Kule koji su izašli na birališta očekivalo barem nešto stabilniji mandat nove vlasti, već prvi pregovori stranaka nakon izbornih rezultata najavili su im nastavak turbulencija na lokalnoj političkoj sceni. Za svega 6 sednica aktuelnog saziva, u kulskoj skupštini promenile su se dve vladajuće koalicije.

Prvo je nakon punih mesec dana pregovora i konstitutivne sednice iz čak 6 epizoda, vladajuću većinu, početkom jula, formirala koalicija DS, SPS-JS, Preokret (SPO i LDP) i SVM, koja je za predsednika opštine uz podršku opozicije izabrala Lazara Grebera, najmlađeg predsednika opštine u istoriji Kule, a kako će se ubrzo ispostaviti i predsednika sa najkraćim mandatom u istoriji kulskog parlamentarizma. Nakon svega tri meseca, simbolično 5. oktobra, prelomnom odlukom centrale SPS (tačnije potpredsednika pokrajinskog odbora Radomira Strikovića, rodom iz Crvenke) u Kuli je „upodobljena“ vlast formiranjem nove vladajuće koalicije SNS-SPS-URS-DSS. I pored postojećeg koalicionog sporazuma sa SPS, tri odbornika JS ostala su u opoziciji što je i ovu većinu od 19 učinilo „ranjivom“, pa su pojačanja stigla u vidu dvojice „preletača“- dr Blagoja Markovića iz SRS u SNS i Milovana Boškovića iz DS u URS. Većina od 21 odbornika u skupštini od 37 mesta zasada je jedna, barem brojčano, od najstabilnijih u Kuli poslednjih godina. Prestrojavanja su usledila i u opoziciji, pa je ubrzo formirana zanimljiva odbornička grupa SRS, LDP, SPO i SVM. Naime, odbornička grupa Preokret-SVM primila je u svoje jato Tihomira Đuričića (SRS), koji je kao nekadašnji lider najjače opozicione stranke na poslednjim izborima osvojio svega 2 mandata, a nakon preletanja dr Markovića u naprednjački tabor ostao sam u skupštinskim klupama. Upućeni tvrde da je „radikalno-liberalno-monarhističko- manjinski blok“ formiran iz obostranih interesa: Đuričić je sačuvao pravo na novčanu nadoknadu koju odbornici primaju za mesečne sastanke, a odbornička grupa Preokret-SVM dobila je dodatne minute za skupštinske rasprave.

O stranačkom kadrovanju ili Famozni član 8 ili 10

Munjevita promena uloga dve koalicije iz vlasti u opoziciju i obrnuto dala je lokalnoj javnosti priliku da, bez vraćanja vremeplovom na početak mandata i prisećanja na predizborna obećanja, uporede barem namere i planove stranaka u kulskom parlamentu. Tako su, tokom oktobra, javnosti prezentovana oba koaliciona sporazuma. Prvo onaj koji su potpisali predstavnici DS, SPS-JS, Preokret i SVM, koji su obelodanili naprednjaci kritikujući član 8, najopširniji i najprecizniji deo dokumenta koji se odnosi na podelu funkcionerskih fotelja i rukovodećih mesta. Mač optužbi za otvoreno stranačko kadrovanje već se u oktobru okrenuo protiv onih koji su ga prvi podigli. Koalicioni sporazum koji je „upodobio“ vlast u Kuli podsetio je Kuljane na parolu „mnogo ste isti“. U novom dokumentu podela kolača vlasti precizirana je članom 10, gde su novi koalicioni partneri podelili rukovodeće fotelje.

Osim očiglednog kadrovanja po stranačkim kriterijumima, kao zajedničkoj crti oba koaliciona sporazuma, dva protivnička tabora slična su i po istovetnom argumentu. Dragutin Medojević, predsedsednik JS, koja je ostala u opoziciji i pored koalicionog sporazuma sa SPS, tvrdi da je konkretan primer smena njegovih kadrova pokazao da se na rukovodeća mesta u javnim preduzećima i u lokalnoj samoupravi postavljaju „poslušni bez kvalifikacija“. „Kadrovi JS nisu bili nestranački, ali smo se vodili principom da predlažemo mlade i visokoobrazovane. Međutim, i pored toga nakon formiranja većine sa SNS, smenjen je član veća iz JS koji je 27-godišnji diplomirani ekonomista sa master diplomom, a na njegovo mesto je došao čovek sa srednjim obrazovanjem. Isto se dogodilo i u pojedinim javnim preduzećima gde smo kadrovali isključivo mlade i obrazovane nezaposlene ljude“, kaže Medojević.

U novoj koaliciji SNS-SPS-DSS-URS za kratko vreme profilisala su se dva lidera. Zanimljivo, obojica iz senke. Prvi je Velibor Milojičić, bivši demokrata koji je kao lider URS-a osvojivši 2 mandata u novom sazivu postao jedan od najuticajnih ljudi u novoj koaliciji. Iako je izabran za zamenika predsednika opštine, upućeni smatraju da je upravo on prvi čovek opštine, s obzirom na političko neiskustvo i anonimnost izabranog predsednika opštine – Dragana Trifunovića (SNS), vlasnika tapetarsko-stolarske radionice. Drugi, ali ne manje uticajan, jeste Nikola Džomba, kontroverzni biznismen i bivši vlasnik FK Hajduk, poznat u javnosti po svojim ispadima na stadionu. Džomba je svoj uticaj potpredsednika kulskog SNS, o kojem se mesecima spekulisalo u kuloarima, i javno potvrdio nastupima na sednicama koje su usledile nakon formiranja nove većine.

Privreda u kolapsu, „uspešno“ posluju samo budžetski korisnici

Konačno, sve kulske fabrike završile su u brošuri lokalne samouprave kao “braunfild potencijal”. Istovremeno, opština je, na teret kreditnog zaduživanja budžeta, dobila i svoje “grinfild” zone u većini naseljenih mesta i uputila javni poziv investitorima. Međutim, ništa od svega ovoga, kao ni činjenica da su na zvaničnoj internet prezentaciji kula.rs, svi privredni potencijali Kule predstavljeni u brošurama na srpskom, engleskom, mađarskom i rumunskom – nije urodila plodom. Uprkos naporima i značajnim sredstvima koja su uložena, nijedan značajniji investitor u periodu od 2008. godine do danas nije prepoznao koliko je “sigurno i toplo u srcu Bačke” (zvanični slogan opštine Kula), a 30.000 kvadratnih metara napuštenih pogona i hala prepušteno je zubu vremena.

Investicija nema zbog političke nestabilnosti: Hala fabrike armature „Istra“

Nakon neuspelih ili neuspešnih privatizacija fabrike armature Istra, tekstilne industrije Kulski štofovi, fabrike nameštaja Kramer, poljoprivrednog preduzeća Bačka, fabrike alkohola Panon, od 2008. godine do danas u stečaju ili bankrotu završile su i fabrika obuće Aska, fabrika kože Eterna i fabrika smrznutog povrća ABC Food. Procenjuje se da se broj nezaposlenih Kuljana od 2008. godine do danas uvećao za 1.596 (podaci preuzeti sa makroekonomija.org). Pretpostavlja se da je u ovom periodu oko 1.300 radnika sa neizvesnim sudbinama zauvek napustilo pogone lokalnih fabrika. Oko 400 zaposlenih u trgovini je ostalo bez posla, kao i oko 300 radnika u poljoprivrednim preduzećima. Zaposleni Kuljani, njih nešto manje od 8.000, zarađivali su znatno ispod republičkog proseka (39.000 neto iznos) – tek oko 27 hiljada dinara, dok oko 1.500 penzionera živi od minimalnog iznosa (podaci preuzeti sa sajta Ministarstva rada, zapođljavanja i socijalne politike). Ilustrujući ekonomsku situaciju u svojoj opštini, Kuljani najčešće prepričavaju vic o cunamiju koji na ulasku u Kulu kaže „ups, pa ja sam ovde već bio“.

Ne može se precizno izmeriti u kojoj meri je ovome doprineo i turbuletni parlamentarizam, koji je najčešće dovodio opštinu Kula u žižu negativne pažnje javnosti, ali je izvesno da je jeste. Da je “politička nestabilnost” prepoznata i od strane samih aktera govori i činjenica da je upravo to jedna od najčešće spominjanih pretnji u SWOT analizama u Strategiji održivog razvoja opštine Kula (www.skgo.org), koju su odbornici tadašnje većine DS-DSS-SVM usvojili 2009. godine. Međutim, jedan od glavnih razloga zbog kojih su investitori dosada zaobilazili Kulu leži i u izostanku lobiranja, smatra Nenad Trbović, opozicioni odbornik SPO. “Čini mi se da ni koalicija okupljena oko DS, koja je od 2004. godine bila na vlasti u Kuli, ali ni ova na čelu sa SNS nema ni ideju, ni strategiju privredne revitalizacije Kule. Trošenje novca na industrijske zone, pored tolikih praznih pogona, imalo je svrhu samo u slučaju sigurne procene da će se ulaganje isplatiti. Investitori su pompezno najavljivani, ali nijedan nije došao. Činjenica je da je poslednjih 10 godina u Kuli lokalna vlast vertikalno usklađena, pa se postavlja pitanje zašto opštinski čelnici ne koriste ovu prednost u cilju lobiranja? Kula je ostala u zapećku i dok je DS bio na vlasti, a ne vidim ni da su novi čelnici na čelu sa SNS dosada iskoristili činjenicu da je vlast ‘upodobljena'“, kaže Trbović.

S druge strane, o uspešnom poslovanju pojedinih preduzeća u milosti aktuelne vlasti Kuljani su saznavali isključivo u javnim „prepucavanjima“ bivših i sadašnjih funkcionera pa je tako dolaskom na vlast koalicije SNS-SPS-DSS-URS u javnost dospela informacija o šokantnim iznosima koje je koalicija DS-DSS-SVM trošila za usluge tehničko-fizičkog obezbeđenja. Naime, agencija „Star security“ volšebno, bez sprovedene javne nabavke, angažovana je početkom 2011. godine za obezbeđivanje opštinske zgrade i većine objekata budžetskih korisnika i tako zaradila više od 150 hiljada evra. Ova informacija saopštena je istovremeno kada i vest da je prethodna vlast ostavila ukupan minus od oko milion evra u opštinskoj kasi. Dragan Jovanović, glavni i odgovorni urednik lokalne TV Kula kaže da će, po svemu sudeći, i ove podatke dodati na podugačak spisak međusobnih optužbi stranačkih lidera koje su, tokom poslednjih 10 godina, ostale bez sudskog epiloga. „Lokalni političari u Kuli se – već godinama – igraju igre „drž’te lopova“ iznoseći teške optužbe selektivno i kad kome zatreba, dok građani opravdano sumnjaju i u istinitost ovakvih optužbi. Odgovornost je na kraju na novinarima koji će pre svega završiti sa tužbom za klevetu objavljivanjem ovakvih informacija“, kaže Jovanović.

Inače, Jovanović je jedan od novinara koji je 2011. godine izbačen iz skupštine sale jer nije bio akreditovan za izveštavanje po Pravilniku o javnosti rada SO Kula koji je svojevremeno usvojila tadašnja vladajuća većina DS-DSS-SVM. Odnos prema javnosti koju je imala tadašnja a ima ga i aktuelna vladajuća većina, smatra Jovanović, u dobroj meri ilustruje upravo drakonski Pravilnik koji je samo okončao proces isključivanja javnosti iz rada skupštine i lokalne samouprave, koji je započet prekidom prenosa sednica putem Radija Kula pri JP za informisanje i privatne TV Kula. „Konačno, usvajanje Pravilnika kojim je novinarima – ali i građanima – nametnuta komplikovana procedura kako bi ušli u skupštinsku salu bio je loš pokušaj prethodne vlasti da se odbrani od negativne pažnje u javnosti koju su prouzrokovali oni sami. Jedino što su postigli je da liniju koja deli njih kao predstavnike građana i same građane – učine vidljivijom. Činjenica da ga aktuelna većina, i pored predizbornih obećanja, nije ukinula već samo delimično izmenila govori mi da se stav nove vlasti prema javnosti neće mnogo razlikovati. Što se ostalih obećanja tiče, aktuelna većina je formirana pre svega dva meseca pa će građani na rezultate ili posledice sačekati neko vreme“, smatra Jovanović.

Ranka Ivanoska (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!