Kukuruz ugrožen vrućinom i sušom

Vrućina i suša škode kukuruzu, a najmanje problema stvaraju povrću i šećernoj repi, ocenili su danas stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

18. jul 2011

Vrućina i suša škode kukuruzu, a najmanje problema stvaraju povrću i šećernoj repi, ocenili su danas stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.
Rukovodilac Odeljenja za kukuruz Dorđe Jocković procenio je da će zbog mnogo manje kiše nego što je bilo lane ovogodišnji prinos kukuruza biti manji.
„Kukuruz je u pojedinim krajevima zemlje doživeo ‘podgorevanje’, odnosno odumiranje donjih listova, zbog čega će prinosi biti manji u odnosu na 2010. godinu“, rekao je on agenciji Beta i dodao da je veći deo prinosa „već odnet“.
Prema rečima Jockovića, najkritičniji periodi za kukuruz su sadašnji – oplodnja, i „nalivanje zrna“ u avgustu.
„Visoke temperature sa nedovoljno vlage nepovoljno utiču na biljku. Najoptimalnija temperatura u ovom trenutku bi bila između 25 i 28 stepeni, ali i pored toga problem predstavlja nedostatak vlage u zemlji“, rekao je Jocković.
U Srbiji je ove godine kukuruzom posejano 1,3 miliona hektara. Prošle godine prosečan prinos bio je šest tona po hektaru.
Rukovodilac Odeljenja za šećernu repu Lazar Kovačev rekao je agenciji Beta da ta kultura do sada nije pretrpela veća oštećenja uslovljena visokom temperaturom i sušom.
„Šećerna repa je mnogo manje nepovoljno reagovala, jer je zbog izuzetno dubokog korena iz dubljih slojeva zemlje uspela da nadomesti nedostatak vlage“, rekao je Kovačev.
Dodao je da mnogo zavisi od kiše jer se druga faza rasta šećerne repe završava početkom avgusta, kada će i biti formirano 80 odsto prinosa.
Prema procenama novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, ove godine u Srbiji je pod šećernom repom više od 50.000 hektara, što je za trećinu manje nego prošle godine, kada je zabeležen i rekordan prinos od 53 tone po hektaru.
Rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo Đuro Gvozdenović tvrdi da visoke temperature ne bi trebalo da ugroze prinose i da će se povrće brzo oporaviti kada vreme bude povoljnije.
„Suša skoro i da nema uticaj na povrtarske kulture, jer svaki ozbiljniji proizvođač u Srbiji ima sisteme za navodnjavanje, a oni koji nemaju i ne trebaju time da se bave“, rekao je Gvozdenović.
Prema njegovim rečima, temperature veće od 30 stepeni mogu smanjiti nastanak polena, pa je ovih dana, kako je naveo, „manja oplodnja, ali će se to znatno popraviti čim vremenski uslovi budu bolji“.
Gvozdenović je dodao da se to najviše odnosi na paradajz, papriku i patlidžan.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga