Kukuriku pogazio HDZ

U Hrvatskoj su zatvorena birališta. Prema preliminarnim rezultatima, Kukuriku koalicija je osvojila 83 mandata i prema tome će moći sama da formira vladu, a HDZ je ubedljivo poražen - osvojio je 40 mandata.

04. dec 2011

Ovo je najlošiji rezultat u istoriji HDZ-a, koji je osvojio 22,1 odsto glasova prema nezvaničnim podacima, agencije Ipsos Puls koju je večeras objavio HRT.

Kukuriku koalicija će, ako se potvrdi ubedljiva pobeda, moći sama da formira vladu. Reporter B92 javlja da je ova koalicija burno proslavila prve rezultate, prema kojima je za njih glasalo 44,5 % građana.

Anketa je objavljena u 19 časova, odmah po zatvaranju biračkih mesta.

Anketa je sprovedena na 400 biračkih mesta na uzorku od 30.000 birača uz napomenu da su moguća manja odstupanja u broju osvojenih
mandata.

Hrvatski Sabor ima 151 poslanika, a za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 poslanika.

Prema izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, do 16 sati policija je intervenisala na četiri biračka mesta gde su zabeležene svađe, negodovanja i vređanja.

Na glasanje su došli i birači autobusima iz Srbije, najviše u Gospić i Knin, a na zadarskom područje došlo je 13 autobusa – šest u okolinu Obrovca, pet u Benkovac i dva u Zadar, piše jutarnji.hr.

Juče je počelo, a danas i nastavljeno glasanje na 124 biračka mesta u 52 zemlje sveta, gde pravo da bira tri poslanika dijaspore ima 411.000 hrvatskih državljana u inostranstvu.

U Srbiji se glasa na četiri biračka mesta u Beogradu i dva u Subotici i od 35.000 popisanih birača 584 se registrovalo za glasanje.

U 10 teritorijalnih izbornih jedinica u Hrvatskoj ukupno 3.717.523 birača proporcionalnim načinim glasanja sa stranačkih i nezavisnih lista bira po 14 kandidata – ukupno 140 poslanika, dok je u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine na prostoru cele zemlje evidentirano 374.800 birača koji većinskim sistemom biraju osam poslanika nacionalnih manjina, od toga tri srpska.

Zakonom je, međutim, određeno da pripadnik nacionalnih manjina može da se izjasni da ne glasa na manjinskoj nego na opštoj stranačkoj listi.
U izborima učestvuje 313 kandidacionih lista od čega je 285 stranačkih. Među nima 204 su samostalne, 81 je koaliciona i 28 nezavisnih lista.

Za mandate poslanika nacionalnih manjina bori se 56 kandidata. Za tri srpska mandata konkuriše 13 kandidata iz dve stranke, jedne koalcije i jedne nezavisne liste, prijavljen je i jedan nezavisni kandidat.

Ankete i analitičari se slažu u prognozi da će na ovim izborima pobediti opoziciona Kukuriku koalicija koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) koju vodi Zoran Milanović, Hrvatska narodna stranka (HNS) koju vodi Radimir Čačić, Istarski demokratski sabor (IDS) koji vodi Ivan Jakovčić i Hrvatska stranka umirovljenika (penzionera) (HSU) koju vodi Silvano Hrelja.
Prema tim predviđanjima, sada vodeći HDZ, na čelu sa aktuelnom premijerkom Jadrankom Kosor, otići će u opoziciju.

Ostaje pitanje da li će Kukuriku koalicija osvojiti natprosečnu većinu od 76 mandata, ili će im za postizanje većine trebati neki koalicioni partner, najverovatnije iz redova poslanika nacionalnih manjina.

Seljačka i liberalna stranka po prognozama bi trebalo da osvoje po dva -tri mandata, a od tri do pet trebalo bi prema predviđanjima, da osvoji Hrvatski demokratski savez za Slavoniju i Baranju.

Novim strankama i listama kao što su laburisti, lista Ljube Jurčića i nezavisnoj listi sveštenika Ivana Grubišića daje se tek po mandat – dva, kao i za rascepkane desničarske pravaške stranke.

Što se Srba tiče, najjača Samostalna demokratska srpska stranka, osim tri mandata u 12. izbornoj jedinici, za svoj četvrti mandat boriće se putem liste u 9. izbornoj jedinici, koja obuhvata Liku i severnu Dalmaciju.

Ove izbore karakterišu nerešeni birački spiskovi koji su po mnogim „prenaduvani“, čak i kad se uračunali svi koji privremeno žive i rade u inostranstvu, kao i nesrazmerne izborne jedinice, među kojima je razlika i do 30 odsto umesto zakonskih pet odsto.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga