Kukasti krst pored škole i policijske stanice u Novom Sadu

Novi Sad ne sme sebi da dozvoli da mu ulice budu uprljane fašističkim i nacističkim simbolima

08. maj 2015

Svastika veličine oko dva metra osvanula je danas u Novom Sadu u blizini jedne osnovne škole i policijske stanice, javila je neformalna inicijativa „Objektivno bolje“.

Aktivisti ove inicijative obišli su ulice u potrazi za grafitima mržnje u akciji povodom 70 godina pobede nad fašizmom, a kako su naveli, neprijatno ih je iznenadio prizor pored Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“, preneo je novosadski omladinski O radio.

„Fašistički simbol nalazi se na samom početku ulice Braće Jovandić, koja su nastradala upravo od fašističke ruke 1942. Novosadskoj raciji. Kao multikulturalan i multietnički grad u kojem je fašistička ideologija mnoge porodice zavila u crno, Novi Sad ne sme sebi da dozvoli da mu ulice budu uprljane fašističkim i nacističkim simbolima i drugim porukama mržnje“, saopštila je ta Inicijativa.

Oni su zahtevali od Antigrafiti jedinice i nadležnih gradskih institucija da hitno reaguju i uklone ovaj grafit, ali i da ozbiljnije shvate taj posao jer u Novom Sadu u mnogim ulicama postoje slični simboli i poruke mržnje.

„Kada bi kaznena politika prema učiniocima bila ozbiljnija i kada bi se oni koji oslikavaju Novi Sad porukama mržnje revnosno sankcionisali, broj takvih grafita bio značajno manji i bila bi poslata poruka da fašizmu u Novom Sadu nema mesta“, poručili su iz inicijative.

U Novom Sadu se sutra nizom manifestacija, polaganjem venaca i velikim koncertom na Trgu slobode obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Uklonjen kukasti krst 

Antigrafiti jedinica JKP Gradsko zelenilo danas popodne je, po prijavi građana i Vojvođanskog građanskog centra, prekrečila kukasti krst koji je bio ispisan kod OŠ „Ivo Lola Ribar“, u ulici Braće Jovandić.

Antigrafiti jedinica, od kako je osnovana pre pola godine, do sada je uklonila nekoliko desetina simbola fašizma sa novosadskih fasada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga