Kuda idu novci od markice za Dečju nedelju?

U APOS-u ocenjuju da je propust nastao u prethodnom neobaveštavanju građana

14. okt 2014

Svi putnici koji su od 6. do 12. oktobra kupili kartu za međugradski prevoz na glavnoj autobuskoj stanici u Novom Sadu platili su i dodatnih 40 dinara. Na markici, nalepljenoj na kartama, pisalo je „Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica“, uz obaveštenje da se dodatan iznos na cenu karte plaća zbog Dečije nedelje.

Na pitanje novinarke Autonomije na osnovu čega se putnicima naplaćuje dodatnih 40 dinara službenik na šalteru za informacije Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad odgovorio je da je reč o „naredbi nekog ministarstva“, te da to preduzeće ne može da izbegne naplatu dodatnih 40 dinara.

Prilikom plaćanja tog iznosa putnici se, međutim, ne obaveštavaju o promeni cene karte, niti postojiistaknuto obaveštenje o akciji povodom Dečije nedelje.

I zaista, Vlada Srbije donela je 30. avgusta Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vreme trajanja Dečije nedelje. Pored 40 dinara, koje su platili putnici u međumesnom i međunarodnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, naknadu za Dečiju nedelju platili su, doduše u rasponu od deset do 30 dinara, i oni koju su slali pošiljke, išli u bioskop, pozorište, na sportske priredbe, kao i oni koji su kupovali gramofonske ploče, muzički cd ili video kasetu.

Prema toj uredbi, distribuciju propagandnog materijala i organizaciju naplate posebnih iznosa obavlja organizacija „Prijatelji dece Srbije“ u saradnji sa službom dečije zaštite opštinske uprave.

Kako se još navodi, prikupljena sredstva uplaćuju se na račun propisan za uplatu javnih prihoda budžeta Srbije, a koristiće se za realizaciju programa aktivnosti za vreme trajanja Dečje nedelje i to 40 odsto za aktivnosti na republičkom nivou u skladu sa programom i za štampanje i distribuciju propagandnog materijala i nalepnica, i 60 odsto za aktivnosti na opštinskom nivou.

APOSU Asocijaciji potrošača Srbije (APOS) objašnjavaju da svaka uredba proizlazi iz nekog zakona i omogućava njegovo detaljnije formulisanje radi jednostavne i precizne primene, a da je u navedenom slučaju propust nastao u prethodnom neobaveštavanju građana.

„Prethodno obaveštavanje je važno kako bi se građani pripremili, izdvojili potrebnu sumu novca i kako bi imali pravo na donošenje odluke“, ističe u izjavi za Autonomiju pravnica u APOS-u Jovanka Nikolić.

Ona je ukazala da je potrebno da ovakve i slične informacije stignu do građana putem svih sredstava javnog informisanja, kao i putem informisanja od strane  davaoca usluga, kao i da radnici na šalterima to treba da urade prilikom prodaje ulaznica, autobuskih karata i slično.

„Obaveštavanje, na drugom mestu, treba da ima funkciju omogućavanja sprovođenja prava na izbor. Istog momenta gubite pravo na izbor, ako niste na vreme obavešteni o nekim novinama, povećanjima cena, uopšte promenama“, poručila je Nikolić.

Ona je dodala i da, bez obzira na to što je svrha ovakvog delovanja zakonodavca humane prirode, ipak treba da postoji mogućnost da se svaki pojedinac izjasni i odabere kako će delovati. Jer, kako je ocenila, nije svakom potrošaču jednostavno da izdvoji određenu sumu novca, koju je iznenada čuo na kasi.

Nikolić je napomenula i da su pravo na obaveštenost i pravo na izbor među osnovnim pravima potrošača, koji su integrisani u Zakonu o zaštiti potrošača.

„Da postoji praksa koordinacije i stalne  saradnje nadležnih ministarstava, onda bi se i ostala ministarstva mogla osloniti na već izgrađene mehanizme Zakona o zaštiti potrošača, prilikom donošenja svojih novih odluka ili uredbi i pravilnika. Jer, u ovom slučaju povećavaju se cene robe i usluga, na koje se primenjuju odredbe Zakona o zaštiti potrošača, pa samim tim i osnovna prava na obaveštenost i pravo na izbor“, poručila je pravnica u Asocijaciji potrošača Srbije.

A mi bismo dodali da bi svakako bilo zanimljivo i da čujemo od nadležnih organa koliko je novca prikupljeno u akciji prodaje markica. Ili ćemo i na to čekati kao i na podatak koliko smo novca skupili u akciji solidarnosti sa ugroženima od poplava.

Žana Majski

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga