Kućni pritvor po prvi put u Novom Sadu

Ovo je prvi put da je ova mera izrečena uopšte u sudovima redovne nadležnosti u Srbiji

10. jula 2012

Viši sud u Novom Sadu po prvi put je primenio meru kućnog pritvora sa elektronskom narukvicom, izjavio je danas advokat Vladimir Beljanski.

Beljanski je agenciji Beta rekao da je, prema njegovim saznanjima, ovo prvi put da je ova mera izrečena uopšte u sudovima redovne nadležnosti u Srbiji.

Do sada je bilo izricanja takvih mera u sudovima specijalne nadležnosti.

U konkretnom slučaju, reč je o predmetu okrivljenog M.V. iz Novog Sada, koji je tri meseca proveo u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo „obljuba zloupotrebom položaja”.

Sud mu je ukinuo pritvor i zamenio ga merom zabrane napuštanja stana i merom zabrane prilaženja oštećenom, objasnio je Beljanski i dodao da se ne radi o izdržavanju kazne osuđenog, već o kućnom pritvoru kao meri koja je potrebna za nesmetano vođenje krivičnog postupka i radi zaštite oštećenog.

„Uvođenje mere zabrane napuštanja stana sa elektronskim nadzorom ima višestruke pozitivne efekte. Pre svega, na taj način se ispunjava zakonom propisana dužnost državnih organa da trajanje pritvora svedu na najkraće moguće vreme”, rekao je Beljanski.

Dodao je da se na taj način krivični postupak rasterećuje, olakšava se priprema odbrane i komunikacija branioca i okrivljenog, a ograničenje ljudskih prava okrivljenog se svodi na mogo blažu meru.

„Na ovaj način dolazi i do smanjenja broja osoba koje se nalaze u pritvoru što je, s obzirom na skromne i nedovoljne ljudske i materijalne resurse u zatvorima, takođe pozitivan efekat”, kazao je Beljanski.

Izrazio je nadu da će se ova mera češće primenjivati u budućnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga