Kuće za jedan euro na Siciliji

Jedan od najljepših italijanskih srednjovjekovnih gradova prodaje kuće za euro, no kupac preuzima obavezu obnove

20. avg 2014

Ako se pitate može li se postati vlasnik kuće u Italiji, na savršenom mjestu i to samo za jedan euro, odgovor je – da. No, na putu do ostvarenja tog sna ima i prepreka.

Službeno, Gangi je jedan od najljepših talijanskih srednjovjekovnih gradova. Smješten na brdu usred Sicilije i može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom i prekrasnim pogledom na idilični krajolik.

No, ono što ga možda čini još atraktivnijim i privlačnijim jest cijena kuća na prodaju – samo jedan euro.

Obavezna obnova

No, gradonačelnik Giuseppe Ferrarello kaže da postoji ‘kvaka’. Ako želite kupiti jednu od tih zapuštenih kuća, morate je i obnoviti.

„Ove kuće ostale su prazne nakon što su njihovi vlasnici emigrirali. Sada imamo ljude iz Indije, Kine, Engleske, Francuske i, naravno, Italije koji su za njih zainteresirani. No, iako ih mi, zapravo, dajemo besplatno, oni moraju platiti za njihovu obnovu. I da, nije im dozvoljeno dovesti svoje majstore. Tako da je to veoma dobro za lokalne radnike“, objašnjava Ferrarello.

Već je 700 potencijalnih kupaca iskazalo zanimanje za ovaj projekat. Među njima su i Dominic i Tavia iz Australije.

Gledali su kuću koja je napuštena od kada su njeni vlasnici preminuli. Prodaje se za jedan euro, a za njezinu obnovu bit će potrebno blizu 35 tisuća dolara.

„U Australiji ne možete kupiti ni parkirno mjesto za 35 tisuća dolara. Za nekog poput mene to je prilika da iskoristim novac i dobijem mjesto u kojem mogu uživati i dijeliti ga sa svojim prijateljima i obitelji“, kaže Dominic Allen.

„Ako se ova ideja pokaže uspješnom, drugi gradovi diljem Italije mogli bi slijediti primjer Gangija, uz nadu da će, malo po malo, tako ponovno izgraditi svoje ekonomije“, javlja reporter Al Jazeere Claudio Lavanga.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga