Kuća ljudskih prava: Informer i Pink progone NDNV, ministar policije RTV

I Slobodan Milošević svoju nacionalističku politiku i osnove svoje autoritarne vlasti počinjao gušenjem medija i progonima novinara u Vojvodini

14. feb 2016

Kuća ljudskih prava danas je najoštrije osudila organizovanu kampanju dva vodeća provladina medija, Informera i Pinka, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine i njegovog predsednika Dinka Gruhonjića.

“Metod kojim se sa Gruhonjićem obračunava ima sve elemente fašizma i rasizma, osporava se njegovo poreklo, a on sam naziva se nepostojećim imenom koje je izmislio i ‘patentirao’ pre više godina nacistički sajt Stormfront. Nezavisno društvo novinara Vojvodine retko je mesto slobodne i kritičke misli u Srbiji, ali je i afirmisana institucija borbe protiv ekstremizma, mržnje i netolerancije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kuća ljudskih prava je saopštila da je paralelno sa tim napadima, ministar policije Nebojša Stefanović grubo napao i vojvođanski javni servis, Radioteleviziju Vojvodine.

“Očito je na delu pokušaj cenzure medija putem pretnji, uvreda i poziva na linč, s ciljem gušenja poslednjih ostataka slobodne kritičke misli u Vojvodini. Takvi agresivni i ekstremistički napadi na samostalne i profesionalne medije i novinare u Srbiji ukazuju da se predstojeci izbori neće odrzati u fer i demokratskim uslovima. Podsećamo da je i Slobodan Milošević svoju nacionalističku politiku i osnove svoje autoritarne vlasti počinjao gušenjem medija i progonima novinara u Vojvodini, koja je bila prva žrtva njegove ratne politike”, piše u saopštenju.

Kuća ljudskih prava je pozvala predstavnike demokratskih zemalja koji često izriču ocene o uspešnom putu Srbije ka EU, da osim forme obrate pažnju i na suštinske karakteristike društva koje aktuelna naprednjačka vlast i njeni lojalni partijski mediji promovišu u Srbiji.

Kuću ljudskih prava čine:
Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava
Centar za praktičnu politiku

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga