Kuća ljudskih prava: Glavni urednik Večernjih novosti je antisemita

“Zapanjuje varvarska i eksplicitno antisemitska reakcija na čin Filipa Davida"

01. mar 2016

Kuća ljudskih prava najoštrije je osudila “fašistički i antisemitski” napad glavnog urednika Večernjih novosti Ratka Dmitrovića na pisca Filipa Davida.

“Zapanjuje varvarska i eksplicitno antisemitska reakcija glavnog urednika državnih Večernjih novosti na ovaj čin. Prebrojavajući ‘krvna zrnca’ uglednog književnika, Dmitrović ga optužujuje i presuđuje mu − da kao Jevrejin nema pravo da napada ‘predsednika Srba’, koji su mu za vreme nacističke okupacije Jugoslavije poštedeli život”, navela je Kuća ljudskih prava u saopštenju za javnost.

Nevladine organizacije su podsetile Dmitrovića da je Nikolić predsednik građana Srbije a ne samo Srba, kao i da je Filip David građanin Srbije sa svim pravima kao i drugi i da u ta prava spada i slaganje ili neslaganje sa ratnom i nacionalističkom prošlošću Tomislava Nikolića.

“Navedenim komentarom, u duhu gebelsovske tradicije koju sledi od devedesetih godina kad je širio mržnju na Miloševićevoj državnoj televiziji, Ratko Dmitrović je izložio linču uglednog književnika, podstičući poznati antisemitski i fašistički stereotip o ‘jevrejskoj nezahvalnosti’”, ocenjuje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava upitala je Vladu Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića kako je moguće da jedan “eksplicite fašistički i antisemitski novinar”, koji nikada nije odgovarao krivično zbog širenja mržnje i podsticanja na zločine tokom devedesetih godina, u Srbiji koja deklarativno ide ka EU, može biti glavni urednik državnih novina.

“Ratko Dmitrović je uprkos ili baš zahvaljujući svojoj nečasnoj prošlosti i retko uporedivom brukanju profesije doveden na čelo Večernjih novosti u vreme dolaska na vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Kako navedeno širenje mržnje i gotovo svakodnevni rasistički, fašistički i nacionalistički tekstovi i uređivačka politika državnih novina korespondira sa javno manifestovanom zabrinutošću premijera Aleksandra Vučića zbog rasta ekstremne desnice u Srbiji?”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je Ratko Dmitrović najistaknutija paradigma nedoslednosti i nekonsekventnosti evropske politike vlade, ali i zloupotrebe medija u propagandne svrhe.

Kuću ljudskih prava čine:
Građanske inicijative
Beogradski centar za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava
Centar za praktičnu politiku

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga