Kuća ljudskih prava: Država mora da zaštiti novinare

"Institucije u Srbiji i političari koji ih vode, snose punu odgovornost za stanje u društvu"

14. juna 2018

Kuća ljudskih prava i demokratije zahteva od svih nadležnih institucija da što hitnije rasvetle sudbinu nestalog novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića i ocenila da je njegov nestanak još jedna potvrda da novinari rade u neregularnim uslovima i da su žrtve pretnji, pritisaka i nasilja.

„Bezbednost novinara osnovni je preduslov za zaštitu prava na slobodu izražavanja, važnog ljudskog prava bez kojeg nema ni demokratije, ni vladavine prava u državi. Niz nerasvetljenih ubistava novinara, zatim pritisaka, pretnji, fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, stvorio je atmosferu u društvu u kojoj su novinari legitimne mete„, navela je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Kuća je navela da pored ubistava i pokušaja ubistava novinara, još nisu rasvetljeni ni slučajevi upada u stan novinarke Dragane Pećo, praćenje novinara Predraga Blagojevića, nasilje nad novinarima tokom inauguracije Predsednika Vučića i brojni drugi slučajevi.

Kako se navodi u saopštenju, institucije u Srbiji i političari koji ih vode, snose punu odgovornost za ovakvo stanje i imaju obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da se zaštite novinari i da se omogući sloboda izražavanja u Srbiji.

„Kuća ljudskih prava i demokratije izražava nadu da će nestali novinar Cvetković brzo biti nađen i da će svi odgovorni u ovom i drugim slučajevima nasilja nad novinarima biti najoštrije sankcionisani“, navodi se u saopštenju.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga