Kuća ljudskih prava: Država da obezbedi uslove za otvaranje pitanja prošlosti

"Negiranjem otpora ratnoj politici Beograd odgovornost pojedinaca prebacuje na celo društvo"

23. juna 2017

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je od institucija Srbije, pre svega Vlade i predsednika Srbije, da obezbede uslove za neometano prikazivanje filma „Albanke su naše sestre“ i pod hitno zaustave napade na organizatore projekcija, producente i druge aktere u distribuciji ovog filma u Srbiji.

Ova organizacija izrazila je danas zabrinutost zbog sve učestalijih incidenata koji su usmereni na sprečavanje događaja čiji je cilj upoznavanje javnosti sa nedavnom prošlošću, navodeći da je poslednji u nizu takvih incidenata ometanje prikazivanja navedenog dokumentarnog filma u Nišu i Kraljevu, a koji govori o antiratnim aktivnostima i srpskim dezerterima koji su odbili da ratuju na Kosovu 1999. godine.

Ukazuje se da su u produkciji filma učestvovale su renomirane domaće i međunarodne organizacije Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i Forum ZFD uz podršku delegacije Evropske unije – te da je film posvećen ljudima koji su svojim gestom iskazali veliku moralnu odgovornost i građansku hrabrost u vreme masovnog kršenja ljudskih prava, uključujući i ratne zločine.

Sprečavanje projekcije ovog filma i benevolentan odnos društvenih aktera prema tome, predstavlja negiranje otpora pojedinaca ratnoj politici Beograda. Na taj način se odgovornost pojedinaca prebacuje na celo društvo„, upozorila je Kuća ljudskih prava i demokratije.

Kako se navodi, s obzirom da prošlo skoro 20 godina od ratnih zbivanja na Kosovu danas nije dovoljna samo reakcija policije, „već je neophodno stvarati političko i socijalno okruženje u kome je moguće otvoriti pitanje prošlosti što podrazumeva da se čuju i različita mišljenja“.

Savez udruženja Kuća ljudskih prava i demokratije čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga