Kubanci – od ponedeljka, prvi put u inostranstvo

Predsednik Raul Kastro je 16. oktobra najavio da će migraciona reforma, prva velika socijalna reforma komunističkog režima koja je Kubancima otvorila vrata inostranstva, biti primenjena 14. januara 2013

13. jan 2013

Kubanci će od ponedeljka imati pravo da putuju u inostranstvo jer će stupiti na snagu zakon o reformi migracionog zakona koji je proglasio predsednik Raul Kastro i koji stanovništvo željno očekuje.

– Od 14. januara, sve osobe starije od 18 godina biće u mogućnosti da putuju van ostrva, izjavio je za kubansku televiziju pukovnik Umberto Fraga, jedan od zvaničnika imigracionih službi.

I maloletnici će moći izaći iz zemlje pod uslovom da imaju odobrenje svojih roditelja ili tutora, overeno kod notara.

Zakon bi trebalo da pogoduje Kubancima koji žive u inostranstvu, kojih ima oko dva miliona, kao i sportistima i profesionalcima koji su prebegli dok su bili na turnejama ili misijama u inostranstvu.

Predsednik Raul Kastro je 16. oktobra najavio da će migraciona reforma, prva velika socijalna reforma komunističkog režima koja je Kubancima otvorila vrata inostranstva, biti primenjena 14. januara 2013.

Od 60-ih godina, Kubanci koji su želeli da napuste ostrvo morali su dobiti „belu kartu“ i prezentovati pozivno pismo iz inostranstva u kojem nisu mogli ostati duže od 11 meseci jer bi im imovina bila oduzeta i smatralo bi ih se emigrantima bez mogućnosti povratka.

Prema novom zakonu, u inostranstvu bi se moglo boraviti od 11 do 24 meseca.

Ipak, neće svi Kubanci moći da putuju slobodno. Vrhunski sportisti, koji su ponos kubanske revolucije, neki „bitni“ lideri i profesionalci biće pod restrikacijama kad je izlazak iz zemlje u pitanju.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga