Kuba skinuta sa američke liste sponzora terorizma

Zvaničnici SAD i Kube nastavljaju rad na mjerama za potpuno obnavljanje diplomatskih odnosa i otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani

29. maja 2015

Sjedinjene Američke Države skinule su danas Kubu s liste država sponzora terorizma čime je uklonjena prepreka za potpuno uspostavljanje diplomatskih odnosa te dvije zemlje poslije više od 50 godina.

Državni sekretar Džon Keri potpisao je danas uredbu o skidanju Kube s problematične liste u okviru normalizacije odnosa dve zemlje.

Keri je to uradio pošto je istekao rok od 45 dana otkako je Obamina administracija obavijestila Kongres o namjeri da to učini. Članovi Kongresa su za to vrijeme mogli da pokušaju da blokiraju odluku, ali to nisu učinili.

Zvaničnici SAD i Kube nastavljaju rad na mjerama za potpuno obnavljanje diplomatskih odnosa i otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani. Skidanje s liste sponzora terorizma bio je glavni zahtjev Kube u tom procesu.

Otopljavanje odnosa SAD i Kube zvanično je počelo najavom predsjednika Baraka Obame i Raula Kastra u decembru da će dvije zemlje poslije 50 godina ponovo uspostaviti diplomatske odnose.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga