Kuba i EU potpisali ugovor o normalizaciji odnosa

Dokument je potpisan nakon gotovo dvije godine ubrzanih pregovora s Kubom, jedinom latinoameričkom zemljom koja nema ugovor o saradnji s EU-om

12. mar 2016

Kuba i Evropska unija potpisale su u petak u Havani sporazum o političkom dijalogu koji obuhvaća osjetljivo pitanje ljudskih prava i potvrđuje normalizaciju njihovih veza.

Dokument je potpisan nakon gotovo dvije godine ubrzanih pregovora s Kubom, jedinom latinoameričkom zemljom koja nema ugovor o saradnji s Evropskom unijom.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini doputovala je zbog toga na Kubu.

Ugovori o ljudskim pravima

„Ovo je historijski korak“, rekla je Mogherini na svečanosti, u društvu kubanskog ministra vanjskih poslova Brune Rodrigueza.

Da bi potvrdili svoje približavanje, Brisel i Havana od aprila 2014. pregovaraju o okviru za politički dijalog koji ima tri tačke: Politički dijalog, saradnja i trgovina.

U okviru tog dijaloga Kuba želi da EU odustane od svog zajedničkog stajališta po kojem se evropska saradnja s komunističkim režimom od 1996. veže uz demokratske promjene.

Brisel je isticao da želi lakšu komunikaciju s Havanom i traži da Kuba napokon potpiše ili ratificira međunarodne ugovore o ljudskim pravima.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga