„Krugovi“ srpski kandidat za Oskara

Film je zasnovan na priči o Srđanu Aleksiću, srpskom vojniku koji je tokom ratnih devedesetih spasio život muslimanu, da bi na kraju izgubio svoj život od strane „svojih“

29. avg 2013

Srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće „Krugovi“ Srdana Golubovića, odlučio je Stručni odbor Akademije filmske umjetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda.

U glasanju, održanom nakon gledanja filmova u bioskopu „Fontana“, učestvovalo je 14 članova komisije. „Krugovi“ su dobili devet, a film „Smrt čovjeka na Balkanu“ Miroslava Momčilovića pet glasova.

Uslove za nacionalnog kandidata za 86. nagradu Američke filmske akademije Oskar ispunjavalo je ukupno šest srpskih filmova.

Uz dva koja su se izdvojila, to su bili „Led“ Jelene Bajić-Jočić, „Mamaroš“ Momčila Mrdakovića, „Odumiranje“ Miloša Pušića i „Falsifikator“ Gorana Markovića.

Film je zasnovan na priči o Srđanu Aleksiću, srpskom vojniku koji je tokom ratnih devedesetih spasio život muslimanu, da bi na kraju izgubio svoj život od strane „svojih“.

Prema riječima reditelja, film se bavi posljedicama jednog herojskog čina i prati sudbine ljudi koji su bili svjedoci ili učesnici tog događaja.

„Krugovi“ su savremena priča koja prati paralelne događaje u Beogradu, Njemačkoj i Trebinju.

Scenario su napisali Srđan Koljević i Melina Pota Koljević.

Uloge igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Vuk Kostić.

(Buka)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga