„Krugovi“ najbolji srpski film

Srpska sekcija filmskih kritičara proglasila je najboljom glumicom Miru Banjac, za ulogu u filmu “Mamaroš” Momčila Mrdakovića

06. feb 2014

Nagrađivani film “Krugovi” Srdana Golubovića trijumfovao je i na dodeli godišnjih nagrada FIPRESCI Srbija – proglašen je najboljim domaćim filmom 2013. godine, uz nagrade za režiju Golubovića, scenario Srđana Koljevića i Meline Pota Koljević, glavnog glumca Aleksandra Berčeka i montažu Marka Glušca (posthumno).

Nagradu za najbolji film, u ime producentske kuće Baš čelik, primila je 4. februara u Muzeju Jugoslovenske kinoteke Jelena Mitrović koja je istakla da je to za celu ekipu filma “Krugovi” velika čast, nakon 23 internacionalna i desetak domaćih priznanja osvojenih od svetske premijere na Sandensu početkom 2013. godine.

Golubović i Koljević zahvalili su celoj ekipi na doprinosu filmu “Krugovi” koji je bio i srpski kandidat za Oskara za najbolji strani film, a inspirisan herojskim delom mladog Srđana Aleksića u Trebinju ratnih 90-ih godina.

Srpska sekcija filmskih kritičara proglasila je najboljom glumicom Miru Banjac, za ulogu u filmu “Mamaroš” Momčila Mrdakovića.

Tri nagrade odneo je “Falsifikator” Gorana Markovića – za muziku je nagrađen kompozitor Zoran Simjanović, uz kostimografkinju Ljiljanu Petrović i, posthumno, scenografa Veljka Despotovića.

Nagradu za najboljeg direktora fotografije dobio je Radoslav Vladić za kameru u filmu “S/kidanje” Koste Đorđevića.

Najboljim stranim filmom u domaćim bioskopima proglašena je nagrađivana drama “Ljubav” Mihaela Hanekea, a priznanje je primio direktor distributerke kuće MegaCom film Igor Stanković.

FIPRESCI Srbija posthumno je dodelio nagradu za životno delo filmskom reditelju i scenaristi, istoričaru i teoretičaru filma, kritičaru i dugogodišnjem direktoru Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinku Tucakoviću, koji je iznenada preminuo u februaru 2013. godine.

U Kinotekinoj bioskopskoj sali, koja je nazvana njegovim imenom, nagradu je primio v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, koji je istakao da je Tucaković ostavio neizbrisiv trag i dao ogroman doprinos Kinoteci i celokupnoj domaćoj kinematografiji.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga