Krug Naplo: Vlast prouzrokovala nedostatak vazduha

Vojvođanski Mađari za sada ne vide alternativu, jer civilna sfera ne može da se takmiči s političkim establišmentom

10. jan 2015

Uz veliko interesovanje publike u Svečanoj sali Gradske kuće u Senti održana je tribina Kruga Naplo, preneo je portal Vajdasag Ma. Članovi grupe intelektualaca su se osvrnuli na događaje koji su po njima obeležili 2014. godinu.

Mark Lošonc je kao prvi govornik postavio pitanje koliko uopšte ima vojvođanskih Mađara čiji se glas uvažava u Budimpešti i Beogradu, dodavši da je javni govor u vojvođanskih Mađara zapravo uništen. Naglasio je i da ne postoji međusobno poverenje između intelektualaca i donosioca političkih odluka, a smatra da je uslov za to da postoji dvosmerna komunikacija.

Čaba Presburger smatra da je tokom izborne kampanje za nacionalni savet partijsko novinarstvo imalo veliku ulogu. On je, međutim, mišljenja da sve manje vojvođanskih Mađara prati i uzima u obzir partijsko novinarstvo.

Naglasio je da se mediji na mađarskom u Vojvodini uopšte nisu bavili analizom niske izlasnosti na tim izborima. Po njemu je razlog niske izlasnosti to što vojvođanski Mađari više ne veruju listi Mađarska sloga, koja je, kako je novinar portala naveo, zapravo lista stranke Saveza vojvođanskih Mađara.

Presburger je govorio i o „nedostatku vazduha“ koju je prozrokovala politička vlast u vojvođanskih Mađara i „koju sve više ljudi oseća“, ali i o tome da da iako su nezadovoljni, vojvođanski Mađari za sada ne vide alternativu, jer civilna sfera ne može da se takmiči s političkim establišmentom.

Bilo je reči i o situaciji oko Narodnog pozorišta u Subotici. Gabor Bodiš je rekao da je Fejsbuk grupa „Druga javnost“ „nešto najbolje što nam se moglo desiti u ovom trenutku“.

I ostali prisutni članovi Kruga su se složili s tim da „Druga javnost“ može da ima veoma važnu ulogu u javnom životu vojvođanskih Mađara, naglasivši da je zato i odgovornost te grupe velika.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga