Krug Naplo oštro kritikovao mađarske vlasti

Kritika zbog dodele ordenja anstisemitima i ekstremnim desničarima; kritika i na račun mađarskih i vojvođanskih medija

20. mar 2013

„Krug Naplo“, neformalno udruženje nezavisnih mađarskih intelektualaca iz Vojvodine, oštro je danas kritikovao najviše institucije u Mađarskoj, jer su nedavno, povodom nacionalnog praznika, odlikovali i pojedince koji propagiraju anisemitske i ekstremno desničarske ideje.

„Zbog odlikovanja novinara Ferenca Sanisloa nagradom ‘Tančič’ već se 14 ranije nagrađenih u znak protesta odreklo tog visokog priznanja. Protestvovali su i ambasadori SAD i Izraela zbog odlikovanja Sanisloa i pevača ekstremno desničarske grupe ‘Karpatia'“, navodi se u saopštenju za javnost „Kruga Naplo“.

Televizijski voditelj Ferenc Sanislo je ranije na TV stanici Eho, bliskoj vladajućoj stranci Fides, širio antisemitske teorije zavere, a romsku manjinu nazvao „majmunima“, prenela je nemačka agencija DPA u nedelju.

Ministar za ljudske resurse u Vladi Mađarske Zoltan Balog nakon ovih protesta je izrazio žaljenje i pismom zatražio od Sanisloa da vrati dobijeni orden.

Zlatni krst za zasluge dobio je Janoš Petraš, pevač rok benda „Karpatija“, koji se smatra rok grupom ekstremno desničarske parlamentarne stranke Jobik.

„Karpatija“ je autor marša u međuvremnu zabranjene paravojne mađarske garde, koju je bila osnovala Jobik partija. Bend u svojim tekstovima govori o „bezgrešnoj naciji“ i poziva na nasilnu promenu granica Mađarske, navela je DPA.

„Krug Naplo“ je ocenio da je ovakva dodela najviših državnih priznanja samo „najnoviji simptom onog procesa koji u Mađarskoj ponovo priziva razdoblje u kojem su ljudi proganjani na osnovu porekla“.

Priznanja su dodeljena povodom 15. marta, nacionalnog praznika kojim se obeležava uspomena na Mađarsku revoluciju iz 1848/49. godine.

„Krug Naplo“ je kritikovao medije u Mađarskoj, jer „jedva i zadocnelo“ obaveštavaju javnost o ovom skandalu i dodao da se ta konstatacija odnosi i na medije na mađarskom jeziku u Vojvodini.

„Manjinski mediji i politika u Vojvodini treba da budu posebno osetljivi prema antisemitskim i antiromskim ispoljavanjima, jer ako ih zaobilaze bez reči, onda time opravdavaju i akcije protiv mađarske manjine“, piše u saopštenju.

Grupa nezavisnih mađarskih intelektualaca osnovala je u aprilu prošle godine neformalnu organizaciju “Krug Naplo”, s ciljem da iznose mišljenje o značajnim pitanjima koja su od uticaja na budućnost regiona.

Inicijatori ovog okupljanja su nekadašnji osnivači bivšeg nedeljnika “Naplo” Gabor Bodiš i Arpad Nemet, zatim esejista i kritičar Laslo Gerold, kao i književnici Laslo Vegel i Oto Tolnai.

Osnivači su tada saopštili da žele da deluju mimo partijskog diktata i patosa nacionalnih osećanja, kao nezavisne ličnosti.

Nedeljnik “Naplo” izlazio je u Novom Sadu devedesetih godina prošlog veka.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga