Krstonošić: Zaustaviti prodaju građevinskog zemljišta

Sporna prodaja zemlje za novu fabriku i potrebe kompanije „Lir“

18. mar 2016

Kandidat Demokratske stranke (DS) za gradonačelnika Novog Sada Veljko Krstonošić ocenio je danas da aktuelna vllast u tom gradu očajnički pokušava da obezbedi sredstva za realizaciju “štetnog” ugovora sa stranim partnerom o izgradnji nove fabrike u radnoj zoni „Sever 4”, te da zato sprovodi rasprodaju ostalog građevinskog zemljišta.

„Na prodaji je oko trideset parcela u vlasništvu grada, među kojima su i one najvrednije koje se s pravom nazivaju porodičnom srebrninom. Zemlja se rasprodaje u trenutku kada se tržište nekretnina još nije oporavilo i kada su cene najniže. Građevinsko zemljište nije obnovljiv resurs i zato se njime vrlo pažljivo raspolaže“, upozorio je Krstonošić.

U pitanju je zemljište namenjeno za novu fabriku i potrebe kompanije „Lir“.

On je zatražio od aktuelne gradske vlasti u Novom Sadu da zaustavi rasprodaju građevinskog zemljišta, a posebno parcele na kojima se trenutno nalazi rasadnik Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo, kao i najveću slobodnu parcelu na području šireg centra grada pored stadiona „Karađorđe“.

“Iste parcele mogla je da proda i prethodna gradska vlast, ali se od prodaje odustalo lošeg tržišta”, poručila je DS i dodala da je pokrenuta i prodaja zemljišta u Stražilovskoj ulici na kojem je bila planirana izgradnja stanova za sadašnje stanare podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

“Ovo posredno pokazuje da je odlazeća gradska vlast praktično odustala od velikog projekta uređenja Podgrađa i njegovog pretvaranja u svojevrstan kulturni centar”, upozorio je Krstonošić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je DS projekat uređenja podrgađa uvrstila u svoj predizborni program za Novi Sad i on će biti realizovan ukoliko stranka ponovo preuzme odgovornost za upravljanje Novim Sadom.

Dodaje se i da je grad odustao od izgradnje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kao i da više ne isplaćuje subvencije za smeštaj dece u privatnim vrtićima, a ranije je odustao i od najavljene gradnje mosta između Štranda i Ribarskog ostrva.

“Sve ove investicije gradska vlast je do juče označavala kao najznačajnije i hvalila se njima kao da su već realizovane. Pri tom sve računice pokazuju kako se investicija u novu fabriku, u koju Novi Sad treba da uloži četiri milijarde dinara, može vratiti tek za 40 godina”, kazao je on.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga